sobota, 28 czerwca 2014

Drożdżowe muffiny z truskawkami



Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-)


Z podanego przepisu wyszło mi 12 babeczek ( muffinek)
Składniki na babeczki:
230 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
2 duże żółtka
½ szklanki mleka
50 g roztopionego masła
50 g cukru
16 g cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:
50 g masła
60 g mąki pszennej
50 g cukru

Dodatkowo:
12 truskawek
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób wykonania babeczek:
Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą.
Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g).
Z każdej części uformować kulkę, lekko spłaszczyć, położyć na niej obtoczoną w mące ziemniaczanej truskawkę i ponownie uformować kulkę, tak, aby owoc znalazł się w środku.

Gotowe kulki ciasta układać na wysmarowanych tłuszczem foremkach do muffinek i pozostawić jeszcze na ok. 15 minut, żeby podrosły.

Przygotować kruszonkę:
Masło rozpuścić dodać mąkę i cukier. Ręką wyrobić kruszonkę.

Podrośnięte babeczki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)

sobota, 7 czerwca 2014

Prosty piernik czekoladowy


Jedno z lepszych ciast piernikowych, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie delikatne i puszyste. Sposób wykonania nie jest trudny, wszystkie składniki można wymieszać łyżką. Polecam :-)
Przepis pochodzi z  tej strony (z moimi modyfikacjami).
Należy przygotować blachę o wymiarach 25x40 cm:


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
3 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka powideł śliwkowych
¾ szklanki oleju.

Składniki na polewę:
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
orzechy, migdały do przybrania



Sposób wykonania ciasta:
Do miski włożyć wszystkie składniki. Całość zmiksować ze sobą około 2 minut.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Masę piernikową przelać na blachę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Przygotować polewę:
Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko i kakao i cukier puder.
Całość podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą.

Gorącą polewę wylać na wystudzony piernik. Udekorować orzechami.
Smacznego :-)

czwartek, 5 czerwca 2014

Rogaliki na smalcu



Zostało mi dosyć dużo smalcu i nie wiedziałam co z nim zrobić. Podczas przeglądania jednego z blogów znalazłam przepis na rogaliki z dodatkiem smalcu. Początkowo obawiałam się, czy po upieczeniu nie wylądują w koszu, ale wyszły tak pyszne, że już na drugi dzień nie zostało po nich śladu. Smalec jest w ogóle nie wyczuwalny i dodaje ciastkom kruchości. Polecam :-) Przepis pochodzi z  tej strony.

Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g smalcu w temperaturze pokojowej
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 10% - 18%
Szczypta soli

Dodatkowo:
Marmolada do nadzienia
do posypania cukier puder


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek.
Każdy okrąg podzielić na osiem części.

U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik.
Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 12 w temperaturze 180 stopni C do momentu aż się zarumienią.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

środa, 4 czerwca 2014

Surówka z kiszonej kapusty



Witam serdecznie po przerwie. Ostatnio nie mam za wiele czasu, gdyż zapisałam się na kurs, więc bardzo proszę o zrozumienie i cierpliwość.
Dzisiaj przepis na kolejną surówkę, która często robię w domu do obiadu a mianowicie z kiszonej kapusty.

Przepis na 4 porcje
½ kg kiszonej kapusty
3 marchewki
sól, pieprz, majeranek do smaku
2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:
Marchew zetrzeć na tarce na wiórki, wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy i dwie łyzki oliwy.
Gotową surówkę można przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)