sobota, 31 stycznia 2015

Walentynkowe łatwe ciasto czekoladowe



Jeszcze w zeszłym roku kupiłam silikonową formę do ciasta w kształcie serca. Zbliżające się Walentynki do najlepsza okazja, żeby ją wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe. Na tej stronie znalazłam przepis, na bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe. Do jego wykonania nie jest potrzebny mikser, bo wszystko mieszamy widelcem. Wspaniałe delikatne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Polecam :-)


Składniki na małą tortownicę, lub formę  w kształcie serca:
250g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
200 g cukru
220 ml maślanki
200 ml oleju
3 rozmącone jajka.

Składniki na polewę:
1 czekolada
4 – 5 łyżek mleka
Płatki migdałowe do dekoracji


Sposób wykonania ciasta:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Sposób wykonania polewy:
Czekoladę rozpuścić i wymieszać razem z mlekiem.
Wystudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :-)

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Szarlotka sypana



Już dawno przymierzałam się do upieczenia tej szarlotki, tym bardziej, że zachwalała ją moja córka. Dopiero teraz postanowiłam ją upiec. Przepis znalazłam tutaj.
Z podanego przepisu wyszła duża tortownica ciasta.


Składniki:
1 szklanka maki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 kg jabłek (dałam champion)
1 łyżeczka cynamonu
¾ kostki masła lub margaryny bardzo dobrze schłodzonego


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, a następnie podzielić na  3 równe części.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce na wiórki, dodać cynamon i wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników. Wyrównać. Na suche składniki wyłożyć równomiernie ½ startych jabłek.
Na jabłka ponownie wysypać 1/3 suchych składników i ponownie ½ jabłek.
Na całość wysypać ostatnią część suchych składników.
Zimne masło lub margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wierzch szarlotki, czyli ostatnią część suchych składników. Masło lub margaryna powinny być rozłożone równomiernie
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

wtorek, 20 stycznia 2015

Babka ucierana z chałwą



Chałwa to moja słabość. Kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami. Pamiętam jak mama kupiła na Święta Bożego Narodzenia chałwę w puszce i włożyła ją do lodówki. Kilka razy dziennie zaglądałam do lodówki, żeby chociaż na chwilę popatrzeć na tą puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością.
W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-)
Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
½ opakowania cukru waniliowego
4 jajka
180 g masła lub margaryny
100 g chałwy waniliowej


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą.
Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

niedziela, 18 stycznia 2015

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II



Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek.
W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki.
Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-)


Przepis na dużą tortownicę ciasta:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jajek
szczypta soli
250 g masła lub margaryny
150 g cukru
½ opakowania cukru waniliowego
1/3 szklanki mleka
300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki)

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
½ opakowania cukru waniliowego

Sposób wykonania ciasta:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując.
Dodać mleko i zmiksować.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z resztą wymieszanych składników.

Sposób wykonania kruszonki:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach

Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na cieście położyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać.

Na owoce wysypać kruszonkę.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Smacznego :-)

środa, 14 stycznia 2015

Ciastka kakaowo – kawowe z syropem klonowym na samych białkach



Przypomniało mi się, że  w zeszłym roku kupiłam syrop klonowy i jeszcze nie miałam okazji go wypróbować do wypieków. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam na blog z przepisem na pyszne kakaowo – kawowe ciasteczka z syropem klonowym. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach.

Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk)
Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce.


Składniki:
140 g maki pszennej
30 g kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
45 g gorzkiej czekolady
20 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
60g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

Dodatkowo:
Cukier puder do obtoczenia ciastek


Sposób wykonania
Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę i wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na końcu dodać białka i wszystko zmiksować.
Do oddzielnej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia sól i wszystko wymieszać.

Do wymieszanych suchych składników dodać stopniowo masę czekoladową, cały czas mieszając.
Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Na drugi dzień łyżką nabierać porcje ciasta, uformować kulę, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze.
Gotowe kule ciasta układać w odstępach 5 cm na wyłożonej papierem blaszce. Każda kulę ciasta delikatnie spłaszczyć.
Gotowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :-)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym



Dzisiaj podam przepis na wspaniałego kurczaka po tajsku. Przepis pochodzi z tej strony.




Składniki na 3 -4 porcje
2 piersi z kurczaka

Do zalewy:
2 łyżeczki białego octu winnego
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo:
1 duży por pokrojony w plasterki
1 duża żółta papryka pokrojona w paski
1 duża czerwona papryka pokrojona w paski
1 drobno pokrojona cebula
1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
3 łyżeczki zielonej pasty curry
1/3 szklanki bulionu
160 – 200 ml mleka kokosowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
 
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka włożyć do zalewy i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Warzywa pokroić.  Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon.
W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze 2 minuty.
Do ugotowanych warzyw dodać podsmażoną pierś z kurczaka, dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Całość poddusić jeszcze przez chwilę.
Podawać gorące.
Smacznego :-)