Jeszcze w zeszłym roku kupiłam silikonową formę do ciasta w
kształcie serca. Zbliżające się Walentynki do najlepsza okazja, żeby ją
wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe. Na tej stronie znalazłam przepis,
na bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe. Do jego wykonania nie jest
potrzebny mikser, bo wszystko mieszamy widelcem. Wspaniałe delikatne, lekko
wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Polecam :-)
Składniki na małą
tortownicę, lub formę w kształcie serca:
250g mąki
pszennej
3 łyżki
kakao
1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka
sody
1 opakowanie
cukru waniliowego
Szczypta soli
200 g cukru
220 ml
maślanki
200 ml oleju
3 rozmącone
jajka.
Składniki na polewę:
1 czekolada
4 – 5 łyżek
mleka
Płatki migdałowe
do dekoracji
Sposób wykonania
ciasta:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w
drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie
wymieszać łyżką.
Formę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem
z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Sposób wykonania
polewy:
Czekoladę rozpuścić i wymieszać razem z mlekiem.
Wystudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami
migdałowymi.
Smacznego :-)