niedziela, 19 lutego 2012

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Dzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :)
Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami.
Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-)


Składniki:
400 g mąki pszennej
70 g cukru
7 g drożdży ( jedna saszetka)
190 ml ciepłego mleka
3 jajka
150 g miękkiego masła lub margaryny
Szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
25 g masła lub margaryny
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku

Dodatkowo:
30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny )
1 rozmącone jajko
Łyżka mleka


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić.
Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem .
Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość).

Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej rozmrozić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 14 części.   Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią  owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta.
Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.

Przygotować kruszonkę:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką.

Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem.
Posmarowane bułeczki posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-))
Smacznego :-)

piątek, 17 lutego 2012

Węgierskie kluski z białego sera i kaszy manny


Czasami brakuje pomysłów, co zrobić na dobry obiad.  Kupiłam ser biały, żeby z nim coś zrobić, tylko naprawdę nie wiedziałam co a jeszcze na dodatek zauważyłam dopiero dzisiaj że mam resztki mąki, Niestety z moim przeziębieniem nie dało się wyjść, więc zaczęłam szperać w przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki.  Zabrałam się ochoczo do pracy.  Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam zrobić kluski kładzione. 

Powiem wam szczerze.. wyszły przepyszne ! Tak delikatnych i puszystych klusek nie jadłam jeszcze nigdy dotąd. Naprawdę polecam.

Przepis( z małymi moimi zmianami ), który podam jest  dla trzech osób.
Składniki:
80 dag białego sera
60 g miękkiego masła
3 jajka
150 g kaszy manny
6 łyżek mąki pszennej
Sól

Dodatkowo:
1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
2-3 łyżeczki cukru ( ja zastąpiłam słodzikiem)
20 -30 dag mrożonych owoców

Sposób wykonania:
Owoce wyjąć żeby się rozmrażały.
Ser zmielić jeden raz. Dodać do niego masło i dokładnie utrzeć. 
Do masy serowej dodać jajka, mąkę kaszę manną i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
W garnku zagotować wodę, posolić ( 1 łyżkę soli ) i kłaść łyżką na wodę gotowe ciasto. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.
Ugotowane, wyjąc i odcedzić
Przygotować śmietanę. Wymieszać ją z cukrem. Polać gorące kluski, udekorować owocami.
Smacznego :-)

środa, 15 lutego 2012

Muffiny z nadzieniem makowym

Jak zwykle o tej porze dopadło mnie przeziębienie.   Gdy się trochę lepiej poczułam postanowiłam zrobić porządki na komputerze. Znalazłam jeszcze wiele zdjęć do niepublikowanych przepisów. Znalazłam między innymi przepis z muffiny z nadzieniem makowym.  Ponieważ trochę nadzienia pozostało mi z makiełek, postanowiłam coś z nim zrobić.  Przepis wzięłam z TEJ strony


Składniki na 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka masy makowej


Sposób wykonania:
Margarynę  rozpuścić i schłodzić. Dodać do niej resztę składników mokrych czyli: mleko i  jajko. Wszystko wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i również wymieszać. Następnie składniki  mokre wlać do suchych i wszystko połączyć.
Przygotować foremki na muffiny. Ja mam silikonowe więc smaruję je pędzelkiem maczanym w rozpuszczonym maśle.
Gotowe ciasto napełniać do ½ wysokości, a następnie  położyć na nią łyżeczkę masy makowej.
Masę makową przykrywać ciastem . Gotowe muffiny powinny być wypełnione do 2/3 wysokości foremek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec  ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić
Smacznego :-)

niedziela, 5 lutego 2012

Włoskie ciasteczka bananowe z rumem

Dzisiaj druga część z pobytu Michałka u nas i przepis na bananowe ciasteczka oczywiście w jego wykonaniu. :)
Mam nadzieję, że z ciasteczek ucieszyła się jego siostra Karolinka,choć nie mogła z nami piec tego dnia ,gdyż się przeziębiła i została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce .
Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam.
Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej”



Składniki na ok. 30 ciasteczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 banany
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 180 g cukru.

Sposób wykonania:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Masło rozetrzeć razem z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać.
Banany zgnieść dokładnie widelcem i dodać do masy, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim wykładać łyżką małe kupki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12- 15 minut w temperaturze 180 stopni,
Wystudzić.
Smacznego :)

sobota, 4 lutego 2012

Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką

Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka.  Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą.
A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką:



Składniki  na ok. 10 bułek:
180 g mąki orkiszowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ½ łyżeczki suszonych drożdży
łyżeczka suszonego majeranku
¼ łyżeczki mielonego kminku
280 ml wody
2 łyżki masła
2 cebule
20 dag kiełbasy
Dodatkowo jajko i łyżka mleka  do smarowania bułeczek
Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek.

Sposób wykonania:
Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
Mąki przesiać, dodać do nich cukier, sól, masło, ciepłą wodę, majeranek, kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować małe kulki.   Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość. 
Uformowane bułeczki pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Jajko rozmącić z łyżką mleka i  maczając w nim pędzelek smarować bułeczki a następnie posypać ziarnem
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 – 15 minut ( do momentu aż się zarumienią ) w temperaturze 200 stopni.
Upieczone bułeczki wyjąc a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego :)