Dzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :)
Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami.
Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-)
Składniki:
400 g mąki pszennej
70 g cukru
7 g drożdży ( jedna saszetka)
190 ml ciepłego mleka
3 jajka
150 g miękkiego masła lub margaryny
Szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
25 g masła lub margaryny
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
Dodatkowo:
30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny )
1 rozmącone jajko
Łyżka mleka
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem .
Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość).
Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej rozmrozić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 14 części. Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta.
Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Przygotować kruszonkę:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, cynamon. Chwilę potrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać mąkę i wszystko wymieszać . Pozostawić do wystudzenia, rozkruszyć ciasto ręką.
Jajko rozmącić z łyżką mleka i smarować nim wyrośnięte bułeczki najlepiej pędzelkiem.
Posmarowane bułeczki posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć wystudzić. ( my rzuciliśmy się na jeszcze gorące :-))
Smacznego :-)