piątek, 22 marca 2013

Makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

Dzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji.


Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 całe opakowanie makaronu kokardki
125 g koncentratu pomidorowego
1 gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3 – 4 listki świeżej bazylii
papryka ostra

Sposób wykonania:

Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając.
Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.

Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem.
Smacznego :-)

czwartek, 21 marca 2013

Chlebki do święconki II

Dopadła mnie grypa i niestety musiałam swoje wyleżeć w łóżku. Teraz jest już lepiej więc zajęłam się na razie poszukiwaniem zaległych przepisów.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis. Bazowałam na tym przepisie.

Przepis na około 6 małych chlebków

Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
150 g wody
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta kminku


Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny.
Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.


Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z  łyżką mleka, posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Smacznego :-)


wtorek, 12 marca 2013

Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis własny.

Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek.

Składniki:
420 g mąki pszennej
3 łyżki oleju
3 łyżki mrożonego szpinaku
150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
250 ml ciepłej wody
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli.

Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziaren ( dałam sezam)

Sposób wykonania:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę.
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około  1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawienie chleba do piekarnika posmarować go rozmąconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu studzić chleb na kratce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 11 marca 2013

Spaghetti ze szpinakiem

Postanowiłam dzisiaj zrobić na obiad spaghetti ze szpinakiem.  Przepis jest bardzo prosty i szybki, dobry pomysł na obiad, polecam :-)

Przepis dla 4 osób:
Składniki:
400 g szpinaku ( dałam mrożony)
3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to należy odpowiednio wcześniej go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do szpinaku.
Szpinak przełożyć na patelnię z małą ilością tłuszczu i podsmażać na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec smażenia dodać jajko energicznie mieszając ok. 2 minut, następnie zdjąć z ognia.

Makaron ugotować według przepisu, po odsączeniu wody dodać gorący szpinak.
Smacznego :-)

niedziela, 10 marca 2013

Surówka z kiszonych ogórków

Dawno mnie tutaj nie było i nazbierało się trochę zaległych przepisów.
Jakiś czas temu dostałam olej z pestek słonecznika Zielony Nurt i miałam go zaprezentować na swoim blogu, jednak wiele czynników zewnętrznych spowodowało, że musiałam na jakiś czas zrobić sobie przerwę.

Dzisiaj podam zaległy przepis na surówkę z kiszonych ogórków.



Składniki:
400 g kiszonych ogórków
2  czerwone cebule
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 ugotowana marchewka
2 łyżki oleju (dałam olej z pestek słonecznika)


Sposób wykonania:
Ogórki, cebule i por pokroić w plasterki. Marchew obrać i ugotować, gdy wystygnie pokroić na cienkie plastry. Bardzo drobno pokroić czosnek.
Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą z dodatkiem 2 łyżek oleju.
Smacznego :-)