piątek, 25 kwietnia 2014

Chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.



Już dawno nie piekłam żadnego chleba, więc postanowiłam upiec chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami.  Po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-)
Przepis własny.


Przepis na dwa bochenki chleba  ( dwie keksówki) :
500 g mąki pszennej
250 g mąki owsianej
10 g suszonych drożdży
3 łyżki oliwy
320 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
4 suszone śliwki drobno pokrojone
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki kminku
1 łyżeczka prażonej cebulki.

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Ziarno do posypania

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć  ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Foremki wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut.

Wyrośnięte ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

czwartek, 24 kwietnia 2014

Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą



Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Poszukując przepisów na święta znalazłam na tej stronie przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-)

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm


Składniki na ciasto kruche:
120 g zimnego masła lub margaryny
80 g cukru pudru
łyżeczka olejku waniliowego
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej.

Składniki na masę chałwowo – orzechową:
200 g dowolnej chałwy
½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36%
10o g dowolnych orzechów
1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo do przybrania:
100 g gorzkiej czekolady
orzechy



Sposób wykonania kruchego spodu:
Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać mąki, olejek, cukier puder i zagnieść jednolite ciasto.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku.

Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C.

Przygotować masę chałwowo – orzechową:
Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze i rozdrobnić na jednolitą masę.
Gotową masę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.

Gotową masę przełożyć na kruchy spód i wyrównać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami.
Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

środa, 23 kwietnia 2014

Mazurek wiśniowy z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami



Ponieważ przed świętami nie miałam czasu na opublikowanie czegokolwiek, dopiero teraz postaram się nadrobić zaległości. Dzisiaj podam przepis na wspaniałego mazurka o smaku wiśniowym. Przepis znalazłam tutaj ( podwoiłam ilość składników na dużą blachę).


Składniki na dużą blachę ciasta:
350 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
200 g zimnego masła lub margaryny
2 żółtka.

Składniki na masę wiśniową:
250 g serka mascarpone
2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni
2 łyżki cukru pudru

Na wierzch do przybrania:
Wiśnie z frużeliny
16 – 20 małych pokruszonych bezików


Sposób wykonania ciasta:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C

Przygotować masę do mazurka:
Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie.

Wierzch mazurka przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami.
Ciasto można przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Smacznego :-)

czwartek, 17 kwietnia 2014

Tort zajączek wielkanocny



Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-)


Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka.


Składniki na biszkopt

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Formę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
300 g jeżyn
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 śmietanę śnieżkę w proszku
oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów



Dzisiaj podam przepis na  piersi z kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Polecam :-)


Składniki na 6 porcji:
1 kg piersi z kurczaka
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżki suszonych pomidorów
płaska łyżka bazylii
płaska łyżka majeranku
1 łyżeczka estragonu
5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
5 suszonych śliwek
sól, pieprz do smaku
2 – 3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany


Sposób wykonania:
Piersi pokroić na drobniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z małą ilością tłuszczu, przełożyć kurczaka i odrobinę podsmażyć.

Zagotować wodę. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i drobno pokrojone suszone pomidory i śliwki.

Wrzucić lekko podsmażone mięso i gotować po przykryciem ok. 1 godziny.
Gdy kurczak już będzie miękki rozrobić mąkę ze śmietaną i małą ilością wody, a następnie przelać do garnka z kurczakiem.

Całość gotować jeszcze ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Podawać gorące.
Smacznego :-)

niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto jak 3 BIT




Po prostu pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34.


Składniki:
7 paczek ( 100ng)  herbatników petit beurre
1,5 puszki ( 600g) kajmaku

Składniki na masę budyniową:
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
125 masła lub margaryny
4 jajka

Składniki na bitą śmietanę:
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej


Sposób wykonania:
Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach.
Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować budyń:
2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać stopniowo do gotującego się mleka. Gotować ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Całą blachę zawinąć w folię i gdy się wystudzi wstawić na całą noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły.
Na drugi dzień przygotować kremówkę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, bod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Ubitą śmietanę rozsmarować równo na herbatnikach, na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)