Już dawno nie piekłam żadnego chleba, więc postanowiłam
upiec chleb pszenno – owsiany z suszonymi pomidorami. Po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki
owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny.
Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-)
Przepis
własny.
Przepis na dwa bochenki chleba ( dwie keksówki) :
500 g mąki
pszennej
250 g mąki
owsianej
10 g
suszonych drożdży
3 łyżki
oliwy
320 ml
ciepłej wody
2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
cukru
2 łyżki
ketchupu
1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
6 suszonych
pomidorów drobno pokrojonych
4 suszone
śliwki drobno pokrojone
1 łyżeczka
suszonej bazylii
1 łyżeczka
suszonego majeranku
½ łyżeczki
kminku
1 łyżeczka
prażonej cebulki.
Dodatkowo:
1 rozmącone
jajko
1 łyżka
mleka
Ziarno do posypania
Sposób wykonania:
Z podanych
składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do
wyrośnięcia.
Foremki
wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do
przygotowanych keksówek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia ok 45 minut.
Wyrośnięte
ciasto wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać
ziarnami.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temperaturze 210 stopni.
Po
upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :-)