niedziela, 27 lipca 2014

Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem



Temperatura nie sprzyja, żeby cokolwiek gotować a tym bardziej piec. Jednak musiałam się zmobilizować i zrobić coś z jajkami, ponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych” znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha!
Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta.


Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
7 jajek
210 g  masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki cukru
Łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki.


Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :-)

niedziela, 20 lipca 2014

Jagodzianki z miodem


Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne a na dodatek się klei. Należy je umiejętne podsypywać mąką podczas formowania bułeczek.

Warto się jednak pomęczyć dla efektu końcowego. Delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jagodami w środku. Pycha!

Przepis znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami).
Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości.


Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
kilka kropel olejku waniliowego
80 g masła
250 mleka
2 jajka
4 łyżki miodu
szczypta soli


Nadzienie jagodowe:
300 g jagód
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka wody

Sposób wykonania:

Mleko delikatnie podgrzać z miodem ( powinno być lekko ciepłe). Mąkę przesiać dodać o niej masło, jajka, sól olejek waniliowy, drożdże suszone i ciepłe mleko.
Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto, starając się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera.
Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość.

Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować bułeczkę.
Gotowe jagodzianki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 -30 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika, jagodzianki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 17 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Po wystygnięciu bułeczek cukier puder rozpuścić z odrobiną wody i wysmarować wierzch bułeczek.
Smacznego :-)

wtorek, 8 lipca 2014

Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami



Lato w pełni. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mnóstwem owoców.  Kupuję, mrożę, kupuję, piekę, kupuję przetwarzam…  Zamrażalnik wypełniony jest po brzegi tegorocznymi owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami.

Tym razem kupiłam czereśnie i  postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej.  To był strzał w dziesiątkę.
Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-)


Składniki na dużą blachę ciasta:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
250 g masła lub margaryny
5 jajek
1 szklanka mleka
1 i ¼ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
180 g czekolady gorzkiej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
500 g czereśni lub wiśni bez pestek
cukier puder do posypania.


Sposób wykonania:
 Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku.
Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując.

Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko.
 Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać
.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem, czy się upiekło.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


poniedziałek, 7 lipca 2014

Pasta z jajek i pomidorów



Jeżeli nie mamy pomysłu na dodatek do chleba, polecam wspaniałą pastę z jajek i pomidorów. Polecam  :-)  Szybko się ją robi a jeszcze szybciej znika.
Przepis dla dwóch osób.

Składniki:
3 jajka
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1  mały obrany pomidor
Bazylia
Sól
Pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, wystudzone rozdrobnić blenderem wraz z pomidorem. Dodać ketchup, koncentrat, sól pieprz, bazylię do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego :-)