Temperatura nie sprzyja, żeby cokolwiek gotować a tym
bardziej piec. Jednak musiałam się zmobilizować i zrobić coś z jajkami,
ponieważ kończył się ich termin przydatności. W swoich zasobach „przepisowych”
znalazłam przepis na delikatne ciasto z jabłkami. Nie jest skomplikowane a
efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost
rozpływający się w ustach. Pycha!
Z podanego
przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta.
Składniki:
2,5 szklanki
maki pszennej
7 jajek
210 g masła lub margaryny, rozpuszczonego i
schłodzonego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 i 1/3
szklanki cukru
Łyżeczka olejku
waniliowego
2 łyżeczki
cynamonu
5 – 6 jabłek
pokrojonych w większe cząstki.
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie
sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą
już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem
i wymieszać delikatnie z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć
ciasto i wyrównać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :-)