czwartek, 27 września 2012

Ciasto z porzeczkami



Dzisiaj po raz pierwszy skorzystałam z z zamrożonych tegorocznych owoców.
Znalazłam przepis na ciasto wczesnojesienne na  tej stronie. Wspaniałe puszyste ciasto z mnóstwem porzeczek. Wprawdzie w oryginale podana jest blaszka o wymiarach 20 x 20.. ale wydaje mi się, że jest za duża, bo ciasto wychodzi bardzo niskie. Zdecydowanie poleciałabym małą keksówkę bo jest to przepis na mniejszą porcję ciasta. Ja do ciasta dałam mrożone porzeczki.


Składniki:

  • 1 ,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek stopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g porzeczek


Sposób wykonania:
Jajka utrzeć na puszystą masę razem  z cukrem.
Do ubitej masy dodać rozpuszczone i schłodzone masło  lub margarynę, cukier waniliowy, mleko, sól oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.

Dodać porzeczki i wymieszać.

Małą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Jeżeli patyczek jest suchy to ciasto można wyjąc z piekarnika.
Po wystudzeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

środa, 26 września 2012

Tarletki z kremem jeżynowym

Bardzo lubię kruche ciasto i ostatnio piekę przede wszystkim takie ciasta.  Ponad pół roku temu kupiłam foremki na tarletki i nie miałam okazji jeszcze ich użyć i czas był najwyższy aby je wreszcie wykorzystać.
Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-)
Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek.



Składniki na kruche ciasto:
  • 510 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru

Składniki na krem:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 śmietana śnieżka w proszku
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców ( u mnie jeżyny)

Dodatkowo:
Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono.

Sposób wykonania
Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włozyc na 1 - 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki.
Wypełnione tarletki ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią.

Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką, dodac cukier puder i rozgniecione na miazgę owoce. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dekorować wystudzone tarletki ciastem za pomocą szprycy, dodać pozostałe owoce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 24 września 2012

Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie


Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-)


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
1,5 szklanki wody
2 płaskie łyżki miodu
2 jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
8 g suszonych drożdży
2 suszone pomidory drobno pokrojone.

Dodatkowo:
Jedno rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Mak do posypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić  i podzielić na dwie części. Z każdej uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Smacznego :-)

niedziela, 23 września 2012

Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką


 Uwielbiam to ciasto i po wersji z malinami dałam tym razem brzoskwinie z puszki i zmieniałam budyń  waniliowy , na budyń karmelowy. Przepis wzięłam z tej strony

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 5 żółtek
  • 250 g schłodzonej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania
Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch.
Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia.

Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia.
Przygotować budyniową piankę:
Składniki:
5 białek
2 opakowania budyniu karmelowego bez cukru
1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
 Około 500 g brzoskwiń z puszki

Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać niewielkimi porcjami cukier i ubijać dalej pianę. Następnie wsypać po woli proszek budyniowy nie przerywając miksowania (ubijania). Pod koniec stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.
Na podpieczony wystudzony spód wyłożyć pianę, na niej poukładać gęsto pokrojone w kostkę brzoskwinie a następnie na to zetrzeć mniejszą porcję ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem.

sobota, 22 września 2012

Pizza


Dzisiejszy dzień należał do pracowitych. Najpierw sprzątanie a potem ugrzęzłam w kuchni.  Pogoda nie rozpieszcza, bo na dworze pada i nawet dobrze grzmiało. 
Dzisiaj podam przepis na pizzę.  Z podanego przepisu wychodzą 3 duże spody do pizzy o średnicy 30 cm. Ja niestety nie posiadałam takich okrągłych dużych form więc upiekłam  na dużej blasze. Przepis wzięłam z tej strony

Składniki na spód:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka  ( 12 g ) suchych drożdży lub 25 g świeżych.

Dodatki do pizzy:
200 g sera parmezan
200 g żółtego sera
100 g salami
2 pomidory
Papryka
Sos pomidorowy lub rozrobiony w wodzie koncentrat pomidorowy)
Sól, pieprz, papryka mielona,

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże należy najpierw zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 – 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, drożdże ( lub zaczyn), oliwę i sól a następnie zagnieść  dokładnie jednolite ciasto. Umieścić i miseczce i przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1,5 – 2 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, podzielić na 3 części lub tak jak ja 1 część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze.  Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze.
Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać  salami, pokrojone pomidory i paprykę. Całość posolić,  dodać inne przyprawy według uznania.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 260 stopni C.
Podawać gorącą.
Smacznego :-)