Po świętach pozostało mi mnóstwo przepisów więc postaram się
w miarę możliwości je zamieścić na blogu. Dzisiaj podam przepis na wspaniałą szynkę w glazurze,
którą piekł mój szwagier według tego przepisu.
Składniki na glazurę:
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1cytryny
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1 pomarańczy
3- 4 łyżki miodu
½ szklanki soku z pomarańczy
kilka goździków
3 czubate łyżki musztardy Dijon
Składniki na szynkę:
1 kg szynki wieprzowej w całości
1 marchew obrana i pokrojona w słupki
1 seler obrany i pokrojony na mniejsze części
3 – 4 liście laurowe
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
kilka rozgniecionych goździków
szczypta pieprzu cayenne
kilka listków świeżej mięty
kilka listków tymianku
Sposób wykonania:
Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości
szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz
cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek.
Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a
następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach
Przygotowujemy
glazurę:
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód,
sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą
pędzelka.
Całość wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C z
termoobiegiem kilkakrotnie smarować glazurą szynkę w czasie pieczenia.
W końcowej fazie szynkę pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Dodać odrobinę wywaru w kórym gotowała się szynka i całość podpiec jeszcze 25 minut
W końcowej fazie szynkę pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Dodać odrobinę wywaru w kórym gotowała się szynka i całość podpiec jeszcze 25 minut
Smacznego :-)