Przepis ten przeleżał
troszkę u mnie nie miałam czasu, żeby go opublikować. Wspaniałe słodkie
drożdżówki z serem i jagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na tym
przepisie, choć nie do końca.
Przepis na 16 – 18 bułeczek.
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła lub
margaryny
1 jajko rozmącone
8 g suchych drożdży
1 i 1/8 szklanki mleka w
temperaturze pokojowej
Nadzienie:
250 g sera
200 g jagód
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 jajko rozmącone do smarowania
bułeczek
1 łyżka mleka.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na
ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przykryć
ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej
objętości.
Jeżeli mamy jagody mrożone
to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić
blenderem.
Ser biały rozgnieść
widelcem i połączyć z cukrami i jagodami.
Wyrośnięte ciasto
podzielić na 3 – 4 części i z każdej
rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą
szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie
a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem
do pieczenia blaszce.
Gotowe bułki pozostawić
jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły.
Przed wstawieniem do
piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
Całość wstawić do
piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)