piątek, 31 stycznia 2014

Drożdżówki z serem i jagodami



Przepis ten przeleżał troszkę u mnie nie miałam czasu, żeby go opublikować. Wspaniałe słodkie drożdżówki z serem i jagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na tym przepisie, choć nie do końca.


Przepis na 16 – 18 bułeczek.
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
1 jajko rozmącone
8 g suchych drożdży
1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej


Nadzienie:
250 g sera
200 g jagód
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

1 jajko rozmącone do smarowania bułeczek
1 łyżka mleka.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości.

Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem.
Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4  części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm.   Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły.
Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)

czwartek, 30 stycznia 2014

Tort czekoladowy



Styczeń to zawsze miesiąc obfitujący we wszelakie uroczystości rodzinne, dlatego też nie za bardzo mam czas tutaj bywać. Uzbierałam mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-)
Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
220 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.


Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 

Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem:
500 ml śmietany 36%
4 – 5 łyżek cukru pudru
2 czekolady gorzkie
1 czubata łyżka kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody

Składniki na poncz:
2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
łyżeczka olejku rumowego
2 łyżki cukru pudru
można dodać odrobinę spirytusu lub rum zamiast olejku rumowego


Dodatkowo:
1 dżem z czarnej porzeczki
400 g rurek w czekoladzie
ażurki czekoladowe do przybrania
kilka kropel zielonego barwnika

Sposób wykonania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić.
Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić.
Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć.
Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort.
Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort.
Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

niedziela, 19 stycznia 2014

Najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze ciasto czekoladowe



Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach:
- Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam
- Najszybsze do wykonania
- Najprostsze – już prościej nie można
Przepis pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”




Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka ale za to krótsza):
220 g mąki pszennej
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej
4 jajka rozmącone
250 g cukru
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
1 gorzka czekolada na polewę
1 łyżka orzechów do przybrania



Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki.

Całość wstawić do piekarnika i piec 40 - 45  minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Udekorować orzechami.
Smacznego :-)

sobota, 11 stycznia 2014

Keks piegus



Dobrze, że mam dla kogo piec bo już dawno bym była szersza niż wyższa. Ciasta rozchodzą się w oka mgnieniu. Jeszcze wczoraj piekłam tort a już dzisiaj zostały po nim wspomnienia. Jutro znów goście, więc żeby się nie bawić zbytnio znalazłam przepis na wspaniały przepis na keks piegus w jednym z numerów „Przyjaciółki”
 Ciasto wyszło przepyszne, niesamowicie wciągające. Nie można się od niego oderwać.


Przepis na dużą keksówkę:
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mieszanki bakalii
100 g suszonej żurawiny
50 g kandyzowanych owoców
50 g rodzynek
4 jajka
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego masła lub margaryny
3 łyżki soku pomarańczowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki  maku


Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.             
Bakalie zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut, żeby się namoczyły.

Żółtka utrzeć  z cukrami na jasną puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodać tłuszcz i sok z pomarańczy.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mak i odsączone bakalie.
Wszystko delikatnie wymieszać.        

Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

wtorek, 7 stycznia 2014

Keks czekoladowy

Najlepsze czekoladowe ciasto, jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie.
Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta.


Składniki:
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3 jajka
2 łyżeczki olejku waniliowego
100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao)
100 g suszonych śliwek
100 g orzechów włoskich
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo na wierzch:
70 g gorzkiej czekolady
bakalie do przybrania


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.

Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki,
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wyjęciu i wystudzeniu, ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i posypać bakaliami.
Smacznego :-)

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Tort kajmakowy



Kolejny z moich tortów, tym razem kajmakowy. Piekłam go całkiem niedawno i nie sądziłam, że będzie się cieszył taką popularnością. Polecam :-)

Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.


Składniki na biszkopt:

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie)
1 puszka masy kajmakowej
1 śmietanę śnieżkę w proszku

Dodatkowo:
2 gruszki
1 czekolada gorzka
100 g orzeszków ziemnych
sos czekoladowy

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką Pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę kajmakową i dalej miksować.

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą.



Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i ułożyć gruszki wymieszane z czekoladą.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, boki udekorować orzeszkami ziemnymi ( jeżeli są solone to należy je wcześniej wypłukać w wodzie)
Wierzch można udekorować sosem czekoladowym i płatkami z czekolady
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

niedziela, 5 stycznia 2014

Rafaello bez pieczenia



Tym razem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki.  Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie  delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha!

Składniki:
3-4 duże paczki herbatników
1 litr mleka
250 g margaryny
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
puszka masy kajmakowej


Sposób wykonania kremu budyniowego:
Z litra mleka odlać 600 ml i podgrzać w garnku.  Pozostałą część mleka połączyć z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać . Gotową masę przełożyć do ciepłego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż się utworzy gęsta masa budyniowa.
Gotową masę wystudzić a następnie dodać stopniowo do niej margarynę cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać  połowę wiórków kokosowych i wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo blisko siebie herbatniki.
Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników.
Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem.
Smacznego :-)

sobota, 4 stycznia 2014

Metrowiec



Już dawno przymierzałam  się do upieczenia tego ciasta i przed sylwestrem postanowiłam je  upiec. Przepis znalazłam w miesięczniku „Gotuj krok po kroku”. 
Ciasto wyszło pyszne, polecam :-)


Składniki na ciasta:
2 szklanki mąki + 2 łyżki
6 jajek
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej.
1 szklanka cukru
18 łyżek oleju
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru
750 ml mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

Na polewę:
1 czekolada deserowa
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
1 łyżka margaryny


Sposób wykonania ciast:
Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej i 2 szklanki mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki mąki, do drugiej dwie łyżki kakao.


Dwie małe keksówki ( ja piekłam w foremkach jednorazowych) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. To jednej foremki wlać ciasto jasne, do drugiej ciemne.

Obie foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekły.

Wystudzone ciasta pokroić na kromki o grubości 2 cm.


Przygotować krem:
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu.
Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta i sklejać ze sobą do wyczerpania składników.

Przygotować polewę:
Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę i mleko i podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści a składniki dobrze połączą ze sobą.
Rozpuszczoną polewą polać ciasto.
Po wystygnięciu polewy, ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)