Ciągły brak czasu, więc idę na łatwiznę i wstawiam zaległe przepisy. Ciasto robiłam ze świeżymi owocami ale można użyć też i mrożonych .
Uwielbiam ciasta z kruszonką dlatego zawsze robię jej trochę więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Uwielbiam ciasta z kruszonką dlatego zawsze robię jej trochę więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony.
Składniki na ciasto:
200 g masła
160 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy lub śmietankowy
ok. 50 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać.
Pod koniec dodać świeże lub rozmrożone truskawki i wymieszać .
Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę, masło i cukier i rozetrzeć w ręku. Posypać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :)