niedziela, 23 czerwca 2013

Babka kokosowa

Ponieważ ostatnio były prawie same wypieki z owocami, tym razem postanowiłam upiec coś innego. Już dawno chciałam upiec babkę kokosową, ale przepis musiał trochę poczekać bo musiałam najpierw pozbyć się owoców.
Przepis na babkę znalazłam z małymi moimi zmianami na tej stronie, wspaniała, puszysta babka pachnąca kokosem, polecam :-) Początkowo miałam ją zrobić w czekoladzie, ale jednak zrezygnowałam z tego pomysłu, bo babkę miałam zabrać ze sobą na sobotni na piknik a przy takiej temperaturze, czekolada byt się rozpuściła, więc pozostałam przy cukrze pudrze.


Przepis na formę z kominem:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
5 jajek
1 opakowanie ( 16 g cukru waniliowego)
1 niepełna szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
250 ml mleka.


Dodatkowo:
tłuszcz do smarowania formy
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku.
Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie zmiksować.
Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)




czwartek, 20 czerwca 2013

Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Nareszcie udało mi się wykorzystać wszystkie owoce, które miałam zamrożone. A jeszcze dwa miesiące temu wydawało mi się, że nie dam rady wykorzystać dwóch szuflad wypełnionych po brzegi zamrożonych owoców. Chyba  „przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką.


Składniki na biszkopt ( duża blacha)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru
3 szklanki mleka ( 750 ml)
5 czubatych łyżek cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny

Składniki na galaretkę:
900 ml wrzącej wody
2 galaretki
500 g. dowolnych owoców ( nie ma potrzeby wcześniejszego ich rozmrażania)


Sposób wykonania :
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać.

Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić.

Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić.
Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem.

Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie.
Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę.

Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce.

Całość wstawić do lodówki, można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

środa, 19 czerwca 2013

Cannelloni z mielonym mięsem i sosem bolognese

Ufff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo siedzieć.
Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese.


Przepis na 4 duże porcje.
1 opakowanie cannelloni
500 g mielonego mięsa
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 większy słoik gotowego sosu bolognese
sól, pieprz do smaku
1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
3  listki świeżej bazylii drobno pokrojonej.
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki
200 g startego sera gouda lub jakiegoś innego

Sposób wykonania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę a następnie smażyć na małym ogniu do momentu aż się zeszkli.
Do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso, przyprawy, pokrojoną bazylię i majeranek.
Całość smażyć około 30 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu i 4 łyżki gotowego sosu bolognese, smażyć wszystko jeszcze 10 minut. Po wystygnięciu nadziewać cannelloni.

Przygotować oddzielne naczynie do podgrzewania. Do pozostałej części sosu bolognese dodać 1/3 szklanki mleka i 1 łyżkę mąki. Wszystko podgrzewać na małym ogniu około 10 minut często mieszając.

Przygotować naczynie do pieczenia. (Ja piekę w kwadratowej tortownicy).

Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu bolognese. Na to ułożyć pierwszą warstwę nadzianych mięsem rurek. Gdy ułożymy już pierwszą warstwę, na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu bilognese i układamy kolejną warstwę z rurek.
Podobnie postępujemy aż do wyczerpania wszystkich składników.

Końcową warstwę rurek polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem.

Wierzch naczynia przykryć folią do pieczenia i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone.
Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce.

Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami.

Wspaniałe puszyste bułeczki pełne owoców z kruszonką na wierzchu to jest dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej ;-)

Z podanego przepisu wyszło mi 12 średniej wielkości bułek.


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniego mleka
1 jajko
1 żółtko
3 czubate łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
7 g suszonych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
5 – 6 łyżeczek bułki tartej
400 g jeżyn lub innych owoców ( jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić)

Dodatkowo:
1 rozmącone jajko do smarowania bułek.

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy zrobić najpierw rozczyn ( wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą)


Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części.

Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać w dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Bułeczki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

W czasie, gdy bułeczki będą rosły przygotować kruszonkę:

Składniki na kruszonkę:
60 g roztopionego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
1 opakowanie ( 16 g) cukru waniliowego
½ szklanki mąki

Sposób wykonania:
Do rozpuszczonego masła dodać pozostałe składniki i wszystko wyrobić palcami.

Gdy bułeczki będą już napuszone, dnem szklanki zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki.

W zrobione wgłębienie wsypać ½ łyżeczki bułki tartej, na to wyłożyć owoce.
Bułeczki wysmarować rozmąconym jajkiem a następnie posypać kruszonką.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)

czwartek, 13 czerwca 2013

Ucierane ciasto z jeżynami i malinami

Kolejne ciasto z owocami, tym razem w wersji mini, na keksówkę lub małą blachę. Bardzo szybko się je  robi, i jeszcze szybciej znika :-)
To już kolejny przepis z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
½ opakowania cukru waniliowego
4 jajka
250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone jeżyny i maliny

Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta po upieczeniu.


Sposób wykonania
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać całe żółtka nie przerywając ucierania.

Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy, całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta.
Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

środa, 12 czerwca 2013

Murzynek

Już dawno nie piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka.
Przepis wzięłam z tej strony. Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-)

Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
3 – 4 łyżki kakao
4 jajka
½ szklanki mleka
2 łyżki rumu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Sposób wykonania:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do keksówki.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu ciasto polać odłożoną wcześniej masa czekoladową.
Smacznego :-)

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Wieniec cynamonowy

Tak aromatycznego wypieku jeszcze nie robiłam.. Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja.  Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-)
Przepis znalazłam na tej stronie.



Składniki:
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 jajko

Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki roztopionego masła


Sposób wykonania:
Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko.

Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru.

4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.

Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem.

Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej.
Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu.

Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)

niedziela, 9 czerwca 2013

Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym

Uwielbiam kruche babeczki i jak już upiekę to nie potrafię się opanować, takie są wciągające. Żeby zbytnio nie nałapać kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły.

Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie, postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem. 
Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków.
Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-)

Z podanego przepisu wychodzi ok 45 małych babeczek lub 30 średnich.


Składniki babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g schłodzonego masła lub margaryny
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania babeczek

Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao.
Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem.

Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki są średnie) w temperaturze 200 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek.


Składniki na masę kajmakową:
1 puszka masy kajmakowej ok 400 g
90 g miękkiego masła
migdały lub orzechy do przybrania

Masło zmiksować z masą kajmakową i całość wstawić do lodówki, żeby stężała na ok 1 godzinę.

Jeżeli masa jest dość gęsta, można nią dekorować babeczki za pomocą szprycy. Ja nakładałam masę łyżeczką bo była bardziej rzadka i udekorowałam migdałami.
Smacznego :-)

piątek, 7 czerwca 2013

Jagodzianki z lukrem - przepis II


Wprawdzie nie przepadam za upałami, ale i za nadmiernym deszczem także. Ponieważ aura nie zachęca do spacerów, postanowiłam upiec jagodzianki.  Wykorzystałam po raz kolejny moje zapasy z zeszłego roku. Przepis wzięłam od Liski.
Wyszły naprawdę pyszne, polecam :-)


Ciasto na 18 drożdżówek:

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
570 g mąki pszennej
3 łyżki cukru

Nadzienie:
300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka bułki tartej

Do posmarowania:
Jedno rozmącone jajko
łyżka mleka

Składniki na lukier
7 łyżek cukru pudru
1  łyżka gorącej wody


Sposób wykonania:
Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści dodać wodę i mleko.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Do wymieszanych suchych składników dodać płynne i na końcu jajko.

Zagnieść dokładnie jednolite ciasto a następnie przełożyć do miski i przykryć ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1 – 1,5 godziny.

Przygotować nadzienie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 równych części. Z każdej uformować placuszek a następnie położyć na nim niecałą łyżkę nadzienia i brzegi dokładnie skleić a następnie uformować bułeczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej w odstępach gotowe bułeczki, pamiętając, że jeszcze urosną.
Całość pozostawić jeszcze na około 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka
 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Smacznego :-)

niedziela, 2 czerwca 2013

Puszyste ciasto z owocami - najlepsze

Ciąg dalszy przepisów z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM.
Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-)



Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16g)
300 – 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)

Dodatkowo:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta


Sposób wykonania.
Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, gdy piana będzie już sztywna, dodać stopniowo po jednej łyżce cukru. Gdy cukier będzie dobrze połączony z białkami dodać stopniowo po jednym żółtku cały czas ucierając a następnie mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać rozpuszczony i schłodzony tłuszcz i wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Gdy będzie już wystudzone, posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)