Ponieważ ostatnio były prawie same wypieki z
owocami, tym razem postanowiłam upiec coś innego. Już dawno
chciałam upiec babkę kokosową, ale przepis musiał trochę
poczekać bo musiałam najpierw pozbyć się owoców.
Przepis na babkę znalazłam z małymi moimi
zmianami na tej stronie, wspaniała, puszysta babka pachnąca kokosem, polecam :-)
Początkowo miałam ją zrobić w czekoladzie, ale jednak
zrezygnowałam z tego pomysłu, bo babkę miałam zabrać ze sobą na
sobotni na piknik a przy takiej temperaturze, czekolada byt się
rozpuściła, więc pozostałam przy cukrze pudrze.
Przepis na formę z kominem:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
5 jajek
1 opakowanie ( 16 g cukru waniliowego)
1 niepełna szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
250 ml mleka.
Dodatkowo:
tłuszcz do smarowania formy
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania ( nie
przerywając ucierać) dodać stopniowo po jednym jajku.
Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do
pieczenia, wiórki kokosowe i na końcu mleko. Wszystko dokładnie
zmiksować.
Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
około 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem
pudrem.
Smacznego :-)