Brak czasu, nie pozwolił mi na włączenie się do zabawy. Nazbierałam kilka przepisów i nie miałam ich nawet kiedy dodać. W wolnej chwili nadrobię lekturę kulinarną na zaprzyjaźnionych blogach. :)
Dzisiaj ulubione moje danie, żołądki w sosie koperkowym:
Składniki:
½ kg żołądków
3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
suszony koperek
mały pęczek koperku świeżego
sól, pieprz, odrobina majeranku.
kostka rosołowa
Sposób wykonania.
Żołądki umyć ( nie mówię już o czyszczeniu żołądków bo obecnie kupuję już oczyszczone ).
Zalać wodą , dodać kostkę rosołową, sól pieprz, ziele angielskie, majeranek, liście laurowe, pół łyżeczki koperku suszonego. Wszystko gotować pod przykryciem 1 godzinę, 40 minut.
W oddzielnym naczyniu rozrobić 3 łyżki mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojony świeży koperek.
Podawać na gorąco
Smacznego :)