Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej.
Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek
Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g otrąb owsianych
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży
1- 2 łyżeczki kminku
Prażona cebulka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Całość włożyć do miski, którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.
Długość wyrastania zależy od tego czy dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania.
Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić naczynie z wodą.
Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut.
W połowie pieczenia obrócić bochenek aby zarówno na górze jak i na dole był brązowy.
Upieczony wyjąc i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)