.

.

wtorek, 31 lipca 2012

Polski chleb na zakwasie

Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej.
Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek


Składniki:
200 g zakwasu żytniego
550 g mąki pszennej chlebowej
50 g otrąb owsianych
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży
1- 2 łyżeczki kminku
Prażona cebulka

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto.
Całość włożyć  do miski,  którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 – 2 godziny.
Długość wyrastania zależy od tego czy dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania.
Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić  naczynie z wodą.
Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C  i piec jeszcze 20 – 25 minut.
W połowie pieczenia obrócić bochenek aby zarówno na górze jak i na dole był brązowy.
Upieczony wyjąc i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

poniedziałek, 30 lipca 2012

Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką

W upały nie mogłam sobie znaleźć miejsca.. najchętniej miniony weekend spędziłabym gdzieś na jeziorem ale rozchorował mi się piesek, więc musiałam zostać w domu.

Dopiero w niedzielę wieczorem gdy upał trochę odpuścił zdecydowałam się coś upiec. Wybór padł na ciasto ucierane z porzeczkami. Połączenie kwaskowatych owoców z słodką kruszonką dało wspaniały wypiek :-)
Nie pamiętam skąd wzięłam ten przepis.. Miałam spisany na kartce z jakiegoś bloga, próbowałam usilnie znaleźć ale na nic..

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
kilka kropel olejku wanilinowego

Dodatkowo owoce:
500 g czerwonych porzeczek ( mogą być inne owoce)

Składniki na kruszonkę:
100 g masła lub margaryny
150 g mąki
50 g cukru pudru

Sposób wykonania:
Mało lub margarynę utrzeć  wraz z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i nadal ucierać.
Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek wanilinowy, budyń i wszystko dokładnie wymieszać.

Tortownicę z kominem nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą a następnie wlać do niej gotowe ciasto.
Na wierzch  ułożyć owoce.
Przygotować kruszonkę:  z masła lub margaryny, mąki i cukru pudru zagnieść ciasto a następnie rozkruszyć w rękach.
Gotową kruszonką przykryć owoce.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, gdy będzie suchy, ciasto jest upieczone i można wyjąć z piekarnika.
Smacznego :-)

środa, 25 lipca 2012

Czekoladowe muffiny z budyniem

Nabrałam ochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie"  znalazłam TEN przepis  na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas ?
A wracając do muffinek to jedynie zmieniłam budyń na czekoladowy.

Z podanego przepisu wychodzi ok 15 muffinek.


Składniki:
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
150g masła lub margaryny
170 ml mleka
2 jajka

Dodatkowo na nadzienie budyniowe:
1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka)

3 czubate łyżki cukru
400 ml mleka
1 łyżka kakao

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Budyń ugotować z mlekiem, cukrem i kakao a następnie gorący budyń przykryć aby się nie pojawił na wierzchu kożuch.

W jednej misce połączyć ze sobą składniki płynne: mleko, jajko, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz.
W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól.

Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką.

Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią ciasta.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Upieczone wystudzić.

Smacznego :-)

wtorek, 24 lipca 2012

Chleb marchwiowy

Nie wiedziałam, że ten chleb zrobi w pracy taką furorę..  Zlepek kilku przepisów dał niesamowity efekt.. W tej chwili ten chleb postawiłabym na pierwszym miejscu..
Chleb ma lekko pomarańczowo żółtawy kolor i strukturę lekko wilgotną i nieco zwartą..  Nikt nigdy by nie zgadł, że to jest chleb marchwiowy, bo wcale tak nie smakuje.. Marchwiowe smużki wyglądają jak lekki zakalec.. ale wręcz przeciwnie zakalca nie ma i nie jest słodki ;-)
Wyrazisty smak innych przypraw, lekko wyczuwalne suszone śliwki zatopione w lekko pomarańczowym miąższu, chrupiąca skórka i  lekki zapach ziół sprawił że wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym.. :-) Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi jeden chleb upieczony w małej keksówce.
Wybaczcie źle ukrojony chleb ale było późno i był jeszcze ciepły.

Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 nie ubita szklanka marchwi startej na tarce o bardzo drobnych oczkach ( na miazgę)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 – 4 listki świeżej bazylii
6 śliwek
odrobina kminku ( nie za dużo)
7 g suszonych drożdży

Dodatkowo do smarowania:
1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka ziarna sezamu do posypania.

Sposób wykonania:
Marchew umyć i zetrzeć na drobnych oczkach na miazgę. Powinna być cała nie ubita szklanka ( ja starłam 5 średniej wielkości marchewek).
Listki bazylii pokroić bardzo drobno. Śliwki pokroić w paski.
Mąkę przesiać  i dodać do niej pozostałe składniki, czyli: letnią wodę, sól, cukier, marchew, 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone śliwki i bazylię, minek i drożdże. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto a następnie pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 –  1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego :-)


poniedziałek, 23 lipca 2012

Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami

Pokuśtykałam ze złamanym palcem do pracy.. już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu.. 
Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu.

Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki

Składniki:
  • 750 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 550 g wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • kilka listków świeżej posiekanej bazylii
  • 1 łyżka pomidorów suszonych drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki prażonej cebulki

Dodatkowo:
  • 1 rozmącone jajko do smarowania
  • 1 łyżka mleka do smarowania
  • Ziarna do posypania

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść dokładnie gładkie ciasto (powinno odchodzić od ręki) a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części.
Z każdej uformować okrągły bochenek ( ja zrobiłam w płaskiej foremce i wyszedł mi trochę za niski ) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze.

Pozostawić uformowane bochenki do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  Przed wstawieniem do piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami.
Całość wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Upieczone chleby studzić na kratce.
Smacznego :-)

niedziela, 22 lipca 2012

Racuszki z jabłkami

Dostaliśmy jabłka papierówki od rodziców i zastanawiałam się do czego część z nich zużyć.  U Krzysztofa na wspaniałym blogu kulinarnym "Kulinarny karnet Christophera znalazłam TUTAJ przepis na przepyszne racuszki , więc od razu zabrałam się za ich robienie. Z podanego przepisu wyszło mi  20 racuszków. Polecam, są naprawdę wspaniałe :-)

Składniki:
2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli 
2 duże jabłka pokrojone w kostkę.

Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania racuszków

Sposób wykonania:
W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy z drożdży,  2 łyżek mąki i połowy szklanki mleka zrobić zaczyn i pozostawić na piętnaście minut aż drożdże zaczną pracować ( gdy mamy drożdże suche, czynność należy pominąć).

Podrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać.
Całość pozostawić na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.

Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Płomień nie powinien być zbyt duży gdyż racuszki bardzo łatwo się palą.

Gorące wykładać na rozłożonych na tacy ściereczkach papierowych, wchłoną one nadmiar tłuszczu.

Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)

sobota, 21 lipca 2012

Chałka z kruszonką

Nie pamiętam skąd brałam przepis na tą chałkę, ale jest przepyszna.
Uwielbiam jak pieczywo drożdżowe jest puszyste.. i jeszcze tak wspaniale pachnie podczas pieczenia, że nie można się doczekać kiedy będzie można ukroić kawałeczek. Naprawdę jest przepyszna, polecam :-)

Składniki na dwie chałki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 g masła lub margaryny.

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16 g

Dodatkowo do posmarowania:
  • 1 rozmącone jajko
  • Łyżka mleka

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże to należy je rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka z odrobiną cukru, mąki i pozostawić na ok. 15 – 20 minut, jeżeli drożdże są suszone należy tą czynność pominąć.
Masło lub margarynę rozpuścić.
Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.
Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm.  Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich plecionkę.
Znalazłam film instruktażowy na youtube jak to zrobić (ja zaplatałam z trzech).
Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przygotować kruszonkę:
Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto.
Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

piątek, 20 lipca 2012

Ciastka dukaty przekładane powidłami


Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-)

Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek


Składniki na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
Składniki na polewę:
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki

Dodatkowo:
  • 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada  z róży)
Sposób wykonania:
Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry  lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec  8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią.
Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami,  dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć.

Przygotować polewę czekoladową:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę.
Ciastka z nadzieniem moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i układać na kratce aby polewa zastygła.
Smacznego :-)

środa, 18 lipca 2012

Puszyste ciasto ze śliwkami

Musiałam zużyć śliwki jeszcze z zeszłego roku i szukałam jakiegoś przepisu na dobre ciasto ze śliwkami. Znalazłam w numerze 224 gazety „Ciasta domowe” przepis na ciasto jesienne. No cóż.. jeżeli się tak nazywa..  co mi szkodzi upiec go latem? 
Ciasto wyszło przepyszne, na pewno nie raz jeszcze wrócę do tego przepisu. Nie za słodkie i delikatne w smaku, dokładnie takie jak lubię :-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • ½ kg śliwek ( ja dałam mrożone)
  • Tłuszcz do smarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania


Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier i stopniowo po jednym żółtku.
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić.
Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło lub margarynę oraz kilka kropel olejku waniliowego i wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować tortownicę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Na tak przygotowaną tortownicę wylać całe ciasto. Śliwki przekroić na pół ( jeżeli będą mrożone to na pewno będą już pokrojone bez pestek) i wyjąć pestki, poukładać nacięciami do góry na cieście.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu posypać cukrem
Smacznego :-)

wtorek, 17 lipca 2012

Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami

Myślałam, że może wyjdzie za słodki.. ale wyszedł w smaku idealny no i te ziarna a w dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-)
Przepis wzięłam z TEJ  strony z pewnymi modyfikacjami.


Składniki na dwa bochenki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Dodatkowo do smarowania i posypania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu


Sposób wykonania:
 Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść  do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do głębokiej miski i przykryć czystą ściereczką   na 2 godziny, do podwojenia ilości ciasta.

Przygotować 2 keksówki ( u mnie jedna duża i jedna mała keksówka) posmarować masłem lub margaryną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Obie keksówki napełnić ciastem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos.
Smacznego :-)

poniedziałek, 16 lipca 2012

Kartoflak z gotowanymi ziemniakami

Piekę go bardzo często w domu, bo nie ma osoby w rodzinie która by go nie lubiła. Tym razem upiekłam go z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Polecam naprawdę jest pyszny.


Składniki:
  •  1,5 kg ziemniaków surowych
  • Od 0,5 kg – do 1 kg ziemniaków gotowanych 
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • 10 – 20 dag boczku ( najlepiej w plastrach)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej
  • Sól, pieprz, majeranek.

Sposób wykonania:
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast gotowane przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko. Pokroić na drobno cebulę i kiełbasę i podsmażyć do zeszklenia się cebuli na wolnym ogniu.
Do startych surowych ziemniaków dodać gotowane,  łyżkę mąki, jajka, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba)  .
Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy.
Wyłożyć na to masę ziemniaczaną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:
Czasami kartoflak piecze się półtorej godziny, a czasami godzinę. Najlepiej pilnować samemu do pełnego zarumienienia.  Powinien być zwarty i nie „rozłazić „ się.
Blacha musi być duża gdyż masy powinno być nie więcej niż do połowy wysokości blachy. W przypadku gdy będzie więcej ,  kartoflak może  się nie dopiec.
Czasami bywa tak, że ziemniaki po starciu mają dużo wody. Należy troszkę tej wody odsączyć, żeby placek się później nie rozłaził
Smacznego :)

niedziela, 15 lipca 2012

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą

W smaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. 



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g  masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na bezę:
  •  4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym

Dodatkowo:
  • 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać).
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania


Sposób wykonania:
 Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić.

Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 -12 minut aby spód się podpiekł.


Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać.

Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę.
Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)