Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z
TEJ strony.
Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę.
Składniki na zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 75g mąki orkiszowej
- 100 g wody
Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- 500 g mąki orkiszowej
- 275 g wody
- 30 g miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej
- 1,5 łyżeczki drożdży
Dodatkowo do smarowania i posypania:
- 1 rozmącone jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sposób wykonania:
Gotowy zaczyn zmieszać z mąką, wodą, drożdżami, miodem, solą, pokrojoną bazylią i dokładnie wyrobić ciasto.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu a następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, powinno urosnąć do wysokości foremki.
Gotowe wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce.
Smacznego :-)
Przesmaczny chleb!
OdpowiedzUsuńAle mają z Tobą dobrze.
Taka ciocia to skarb.
To prawda ;-)
Usuńoj widze, że lubisz te chlebki piec ;) bliscy mają z Tobą dobrze ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ;-)
Usuńlubię dodatek miodu do pieczywa na zakwasie - przyjemnie łagodzi jego smak
OdpowiedzUsuńA ja lubię dwie skrajności.. albo lekko słodkawy albo właśnie ostrzejszy smak :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam prawdziwe pieczywo na zakwasie, a z miodem... pychota!
OdpowiedzUsuńJa także :-)
UsuńGrazynko padam do stop,podziwiam wszystkich ,ktorzy robia pieczywo,dla mnie rzecz nieosiagalna:)pare razy schrzanilam i teraz sie boje:)
OdpowiedzUsuńWiesz Ewuniu.. 20 lat temu próbowałam upiec jakiekolwiek ciasto drożdżowe... i totalna klapa..
OdpowiedzUsuńPo 20 latach a dokładnie 2 lata temu zdecydowałam się ponowić próbę upieczenia drożdżowego ciasta.. a dzisiaj popatrz..
na jakiej mące orkiszowej należy piec ten chleb? typ 1850 czy niższy - 750?
OdpowiedzUsuńJa piekłam na 750 :-)
OdpowiedzUsuń