.

.

sobota, 18 sierpnia 2012

Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie

Dla mojej siostry i jej rodziny jak piekę chleb to zawsze staram się żeby był z możliwie jak największej ilości zdrowych składników, a szczególnie dzieci lubią jak im ciotka coś upiecze ;-)
Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z
TEJ strony.
Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę.

Składniki na zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 75g mąki orkiszowej
  • 100 g wody

Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 275 g wody
  • 30 g miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej
  • 1,5 łyżeczki drożdży

Dodatkowo do smarowania i posypania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sposób wykonania:
Gotowy zaczyn zmieszać z mąką, wodą, drożdżami, miodem, solą, pokrojoną bazylią i dokładnie wyrobić ciasto.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu a następnie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 - 2 godziny, powinno urosnąć do wysokości foremki.

Gotowe wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z 1 łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce.

Smacznego :-)


12 komentarzy:

  1. Przesmaczny chleb!
    Ale mają z Tobą dobrze.
    Taka ciocia to skarb.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj widze, że lubisz te chlebki piec ;) bliscy mają z Tobą dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię dodatek miodu do pieczywa na zakwasie - przyjemnie łagodzi jego smak

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię dwie skrajności.. albo lekko słodkawy albo właśnie ostrzejszy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam prawdziwe pieczywo na zakwasie, a z miodem... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Grazynko padam do stop,podziwiam wszystkich ,ktorzy robia pieczywo,dla mnie rzecz nieosiagalna:)pare razy schrzanilam i teraz sie boje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz Ewuniu.. 20 lat temu próbowałam upiec jakiekolwiek ciasto drożdżowe... i totalna klapa..
    Po 20 latach a dokładnie 2 lata temu zdecydowałam się ponowić próbę upieczenia drożdżowego ciasta.. a dzisiaj popatrz..

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy21/9/12

    na jakiej mące orkiszowej należy piec ten chleb? typ 1850 czy niższy - 750?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja piekłam na 750 :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)