Wspaniały delikatny biszkopt z jabłkami .. polecam :-)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 jajek
- 5 jabłek
- Kilka kropel olejku waniliowego
- Tłuszcz do smarowania tortownicy
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy
- Cukier puder do posypania upieczonego ciasta.
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijać a następnie mąk1) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i olejek waniliowy.
Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości cząstki, dodać do gotowego ciasta i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, napełnić ciastem.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)
biszkopt i owoce - raj dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
UsuńPopisowe ciasto moje Mamy, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję :-)
UsuńOch jak ja uwielbiam takie lekkie biszkopty!
OdpowiedzUsuńJa także :-)
UsuńPoproszę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jak upiekę, to zaproszę Cię Martynko :-)
UsuńProste i szybkie, na pewno też smaczne. Takie ciasta są rewelacyjne do szklanki gorącego kakao.
OdpowiedzUsuńNawet bardzo smaczne. A do tego kakao.. mmm ;-)
UsuńWłaśni upiekłam taki biszkpcik,palce lizac:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc :-)
Usuń