.

.

piątek, 31 sierpnia 2012

Biszkopt z jabłkami

Witam serdecznie po przerwie. Moja nieobecność spowodowana była wyjazdem wakacyjnym, ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wrócić do domu. Dzisiaj zaległy przepis, ciasto piekłam przed samym wyjazdem i nie zdążyłam zamieścić na blogu.


Wspaniały delikatny biszkopt z jabłkami .. polecam :-)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  szklanka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 5 jabłek
  • Kilka kropel olejku waniliowego
  • Tłuszcz do smarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy
  • Cukier puder do posypania upieczonego ciasta.

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijać a następnie mąk1) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i olejek waniliowy.
Jabłka obrać i pokroić na średniej wielkości cząstki, dodać do gotowego ciasta i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, napełnić ciastem.
Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem
Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. biszkopt i owoce - raj dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popisowe ciasto moje Mamy, pyszne :-)
    Twoje wygląda cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jak ja uwielbiam takie lekkie biszkopty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem jak upiekę, to zaproszę Cię Martynko :-)

      Usuń
  5. Proste i szybkie, na pewno też smaczne. Takie ciasta są rewelacyjne do szklanki gorącego kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo smaczne. A do tego kakao.. mmm ;-)

      Usuń
  6. Anonimowy1/10/12

    Właśni upiekłam taki biszkpcik,palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)