.

.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Kruche ciasteczka II

Przepis na te ciasteczka wzięłam z numeru 11/2011 gazetki „Ciasta za grosik”..i mają one jedną wadę, szybko znikają, są tak kruche i aromatyczne, że na pewno jeszcze nie raz je upiekę :-)

Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy ciasteczek.

Składniki:

  •  3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:
Z wszystkich składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości   3 – 4 mm.
Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Wadę albo zaletę - znaczy, że są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli kruche, to wcale się nie dziwię, że tak szybko znikają :) to wręcz naturalny stan rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porwałabym takie ciasteczko do kawusi ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. szybko i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)