.

.

czwartek, 16 sierpnia 2012

Strucla gruszkowa z kruszonką

Nie potrzebnie się bałam , że mi nie wyjdzie.. ta moja radosna twórczość ;-)
Ten wypiek mogę opisać takimi słowami: wspaniała, delikatna, pachnąca, idealna.. strucla gruszkowa :-) Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle.

Składniki na ciasto:
  • 580 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 21 g drożdży suszonych

Składniki na masę gruszkową:
  • 8 dużych gruszek ok 1,5 kg
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo
  • 1 rozmącone jajko
Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczony i schłodzony tłuszcz, ciepłe mleko, jajko, żółtko, obydwa cukry, sól oraz drożdże. Zagnieść dokładnie gładkie i jednolite ciasto ( powinno odchodzić o ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 2 godziny.

Przygotować masę gruszkową;
Gruszki obrać i pokroić na dosyć drobne cząstki ( ja dałam trochę za duże ) i wymieszać z 2 łyżkami cukru, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Całość podsmażać na małym ogniu w przykrytym rondelku ok 10 minut mieszając delikatnie nie więcej niż 3 razy. Gotową masę wystudzić.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej i zawinąć tak jak makowca z tą różnicą, że nie owijamy w papier do pieczenia.

Gotowe strucle przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między struclami położyć kawałek zrolowanego papieru do pieczenia, strucle wtedy się nie zrosną się ze sobą podczas pieczenia.
Zrolowane strucle przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na  30 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę;
Z masła mąki i cukru pudru zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w rękach.
Gotowe, wyrośnięte strucle posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. gruszki i kruszonka.. już to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także i powiem Ci Asiejko, że bardziej niż jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. strucli nigdy nie popełniłam, tym bardziej Cię podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaka super! Przepis wypróbuję bo niezłą słodyczą mi tu trąca :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)
      Polecam, naprawdę jest pyszna :-)

      Usuń
  5. ja strucli z gruszkami nigdy nie jadłam;)musi być bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)