niedziela, 29 kwietnia 2012

Chocolate chip cookies


Wspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z TEJ  strony.


Składniki na 30 sztuk:
  • 1 szklanka  gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtko
  • ½  łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła, posiekanego
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły
  • ½  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu.
Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia.

Nie ma potrzeby ich spłaszczać przed pieczeniem, bo one same się rozpłyną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)

sobota, 28 kwietnia 2012

Pleśniak

Egzaminy zdane na 5.. i teraz już można się pobyczyć. Dziękuję bardzo za pamięć. Teraz już wracam na dobre. Uzbierało mi się trochę tych przepisów.
Dzisiaj zaległy przepis na pleśniaka.
To ciasto kojarzy mi się z domem rodzinnym, bo zawsze robiła go moja mama. Uwielbiam tego rodzaju ciasta.  Ja wzięłam przepis od DOROTUS.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru + dwie łyżki cukru dodatkowo
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • dodatkowo słoiczek dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki.



Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej same żółtka, pokrojone masło lub margarynę, proszek do pieczenia,  2 łyżki cukru, szczyptę soli.
Zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao i ponownie krótko zagnieść.
Każdą z kul zawinąć w folię w stawić na ok. 2 – 3 godziny do zamrażalnika.

Przed wyjęciem ciast z lodówki ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania 2/3 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z lodówki, pierwszą  jasną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( na wiórki) na  blachę wysmarowaną tłuszczem, lub wysmarowanym papierem.

Na pierwszą startą część  ciasta wyłożyć dżem i rozsmarować. Na to zetrzeć warstwę ciemną z kakao a na niej ułożyć pianę z białek.
Na koniec zetrzeć jasną część ciasta.

Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.

Smacznego :-)

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Parówki z serem żółtym w cieście francuskim

Ten przepis zawsze się sprawdza, wtedy gdy mamy mieć gości, a mało czasu na dłuższe siedzenie w kuchni.   Przepyszne danie i bardzo wciągające. ;-)


Składniki:
  • 10  cienkich parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plastrów sera żółtego.
  • keczup lub sos do polania gotowych parówek

Sposób wykonania:
Parówki  obrać z folii i przeciąć na pół, tak aby powstało 20.
Ciasto francuskie podzielić na 20 prostokątów. Na każdym prostokącie kłaść połowę plasterka sera a na to parówkę.
Zrolować ciasto wraz z parówką i lekko docisnąć końce ciasta tak, aby ser nam nie wypłynął podczas pieczenia.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na  niej parówki  zawinięte w ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut ( aż do zarumienienia się ciasta  ) w temperaturze ok.200 stopni C.

Najlepsze ciepłe.
Można dodatkowo polać ketchupem lub innym sosem według uznania.

Smacznego :-)

sobota, 14 kwietnia 2012

Buchty z powidłami

Wspaniałe delikatne bułeczki z konfiturą w środku. Bardzo długo zachowują świeżość. Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno i nie ostatni. Naprawdę polecam :-)
Przepis wzięłam z TEJstrony.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży suszonych
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 40 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • kilka kropel zapachu cytrynowego

Dodatkowo:
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami)
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek.
Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić.
Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec  25- 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)

Muffiny z jagodami

Za tydzień egzaminy.. Nie wiem za co się zabrać tyle tego. Na bloga na razie daję zaległe przepisy bo teraz o bieżących nie mam co myśleć.

Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć. Jak tylko zdam egzaminy ( mam nadzieję) to wrócę już na dobre i się odezwę.

Pora na coś słodkiego i  na szybko czyli muffinki.  Dzisiaj będą z jagodami. Przepis wzięłam z TEJ strony. Wprawdzie zdjęcie nie należy do najlepszych ale co tam ;-)


Składniki na 12 - 16 muffinek: 
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 85 g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g jagód

Sposób wykonania:

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną,  cukier, proszek do pieczenia, sodę.
W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta.
Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać.
Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach.  Natłuszczam je margaryną  i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast.
Należy piec  w temperaturze 200ºC przez 18 – 20  minut ( w zależności od rodzaju piekarnika, u mnie 18 minut).

Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)

piątek, 13 kwietnia 2012

Kruche ciasteczka z marmoladą z róży

Wspaniałe kruche ciasteczka z marmoladą z róży.. Im naprawdę nie można się oprzeć. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi zmianami.

Składniki na całą blachę ciastek:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 %
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • marmolada różana
  • 1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm)
Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gotowe ciastka.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Po upieczeniu, wyjąć i wystudzić.
Smacznego :-)

środa, 11 kwietnia 2012

Ryba po grecku.

Jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań czyli ryba po grecku.



Składniki:
  • ½ kg ryby (najlepiej w mrożonych płatach, ja robię z mintajem lub morszczukiem)
  • ½ kg marchwi
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku, kostka rosołowa

Sposób wykonania.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 30 – 40 minut.
Rybę rozmrozić i lekko posolić. Usmażyć na patelni na oleju.
Cebule pokroić w kostkę i również usmażyć aż do zeszklenia się.
Do ugotowanych warzyw dodać usmażoną rybę, cebulę i koncentrat pomidorowy.
Wszystko pogotować jeszcze ok. 10 minut.
Podawać gorące.
Smacznego

Kotlety mielone

Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy.


Składniki na 20 kotletów :
  • ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka
  • 2 bułki
  • 1 jajko
  • majeranek
  • 2 cebule
  • majeranek,
  • pieprz, sól
  • ½ szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:
Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem  dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko lub dwa mniejsze, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Z gotowej masy mięsnej uformować kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor  .
Podawać gorące.
Smacznego :-)

sobota, 7 kwietnia 2012

Życzenia

Życzę wszystkim zdrowych i wesołych
Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego, wiosennego nastroju, 

serdecznych spotkań w gronie rodziny
 i wśród przyjaciół oraz wesołego Alleluja.

Dziękuję również za życzenia :-)

Mazurek z pomadą śmietanowo - migdałową

No nareszcie trochę wolnego. Od rana galopada.. A jutro goście, eh.. chyba sobie odpocznę po świętach.

Jeszcze zaległy przepis na mazurek z pomadą śmietanową i migdałami.



Składniki na ciasto:
  • 50 0 g mąki krupczatki
  • 250 g tłuszczu -  najlepiej w proporcjach 1/3 margaryny, 1/3 masła, 1/3 smalcu
  • 1 jako
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru

Pomada śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki płatków migdałowych

Dodatkowo do przybrania:
  • Orzechy, migdały
  • Suszone morele, suszone daktyle

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcze, jajko, trzy żółtka , cukier i zagnieść  szybko ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjąć ciasto , część odłożyć na uformowanie wałeczka wokół ciasta, a resztę  rozwałkować tak aby zajął całą dużą blachę.  Ułożyć na papierze do pieczenia. Będzie go potem łatwiej wyjąć

Na brzegach położyć uformowany wałeczek z ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25- 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Upieczony wyjąć i wystudzić.

Przygotować pomadę śmietanową:
Do rondelka wlać śmietanę,  dodać cukier, kakao i płatki migdałowe.  Gotować na małym ogniu ok. 20 minut od chwili zagotowania ,cały czas mieszając.
Gotową pomadę wlać na ciasto mazurkowe.
UWAGA! Bardzo szybko gęstnieje.
Udekorować bakaliami  wedle uznania.
Smacznego :-)

 Uczestniczę w akcji :                                                                

piątek, 6 kwietnia 2012

Bułki z czosnkiem II

Robiłam je dla kuzynki, bardzo jej smakowały :-)

Składniki na 12 bułeczek:
400 g mąki pszennej chlebowej
4 ząbki czosnku
20 g cukru
1 i ½ łyżeczki soli
8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
260 ml mleka
30 g roztopionego masła
łyżka masła
2 łyżeczki suszonego koperku
Do smarowania:
1 rozmącone jajko
2 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej wszystkie składniki i dokładnie wyrobić.  Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny.
Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do niego suszony koperek i masło. Wszystko rozetrzeć, tak aby powstała jednolita masa.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż i  nakładać do środka ( w miejscu nacięcia) po jednej łyżeczce masy czosnkowej a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego :)

czwartek, 5 kwietnia 2012

Wielkanocne babeczki zaparzane

Teraz podam przepis na świąteczne babeczki zaparzane . Przepis wzięłam z TEJ strony na bakę.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 10 g drożdży suszonych
  • 5 żółtek
  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g rodzynków
  • 40-50 ml rumu
  • 50 g migdałów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny
  • Polewa czekoladowa:
    100 g margaryny
    2 łyżki kakao
    100 g cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
Piekarnik nagrzać do temperatury 100 stopni C a następnie wstawić na chwilę mąkę, żeby była ciepła. Rodzynki zalać rumem i odstawić na  15 minut.

Mleko zagotować i zalać powoli, delikatnie nim 150 g mąki  cały czas intensywnie mieszając mikserem. Gotową masę odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
 Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową, dodać drożdże o dokładnie wyrobić a następnie odstawić na ok. 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę a następnie dodać do wystudzonej masy i dokładnie wyrobić.
Masło roztopić i wystudzić i dodać do wyrobionego ciasta wraz z resztą mąki, bakaliami do rozrobionego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto powinno być dosyć luźne i mieć dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli nie jest - należy dodać nieco więcej ciepłego mleka.
Foremki na babki wysmarować masłem a następnie wlewać do nich  1/2 wysokości ciasta a następnie pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 – 2 godziny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 – 20 w temperaturze 180 stopni C.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone.
Po wystudzeniu można polać je polewą czekoladową i ozdobić kolorowymi „mazakami” lukrowymi.

 Przepis na polewę czekoladową:Margarynę roztopić na wolnym ogniu, gdy się roztopi dodać cukier kakao i wodę. Wszystko pogotować na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się cukier rozpuści.
Polewać jeszcze gorącą polewą, gdyż potem szybko stygnie.

Smacznego :-)
                                                                 Uczestniczę w akcji :

Pasztet domowy

Święta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-)
Pasztet wzięłam z TEJ strony.

Pasztet domowy

Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg wołowiny
  • ½ kg boczku
  • 3 średnie cebule i pokrojone w plastry
  •  2- 3 bułki
  • 50 g wątróbki
  • 4 – 5 jajek
  • sól,  majeranek,
  •  5 ziarnek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu.
  • 2  marchewki
  • por, seler, pietruszka
  • 2 kostki rosołowe

Mięso pokroić w plastry i włożyć  do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa.
Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut.

Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki.
Do zmielonej masy dodać  żółtka, sól, pieprz, majeranek do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z gotową masą mięsną.

Przygotować 4 wąskie keksówki ok 20 cm, które należy posmarować smalcem a następnie wyłożyć do nich masę mięsną.  Można dno wyłożyć plastrami słoniny.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C.

Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam )

                                                                  Uczestniczę w akcji

środa, 4 kwietnia 2012

Mazurek pomarańczowy

Drugi z przepisów na mazurki. Tym razem mazurek pomarańczowy. Nie powiem wam jak smakuje bo jestem uczulona na cytrusy, ale ładnie wygląda i pachnie ;-) Przepis wzięłam z jednego z numerów miesięcznika Burda.

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki krupczatki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki esencji arakowej

Masa:
  • 3 pomarańcze (około 45 dag)
  • 1 cytryna ( około 10 dag)
  • 400 g cukru pudru


Do dekoracji:
  • Płatki migdałowe
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
lub bez dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową

Masa marcepanowa:
  • 25 dag migdałów
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ½ łyżki octu
  • ½ szklanki wody

Sposób wykonania:
Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić.

Przygotować masę:
Pomarańcze i cytrynę  dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. A następnie wyjąc z nich pestki.
Następnie owoce wraz ze skórką zemleć, rozdrobnić w mikserze.
Masę owocową przełożyć do garnka , dodać cukier puder i smażyć 30 minut na małym ogniu mieszając.
Ciepłą masę rozłożyć na upieczonym spodzie i zanim całkowicie zastygnie, przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub wysmarować wierzch dżemem pomarańczowym i obsypać płatkami tak jak ja zrobiłam.

Masa marcepanowa ( nie robiłam jej ale podaję przepis ):
Migdały sparzyć i obrać ze skórki, lekko zarumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, ½ szklanki wody i octu ugotować syrop do chwili aż będzie się lekko ciągnął.
Gotowy syrop nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką i w trakcie ucierania dodać migdały i sok z cytryny.
Z gotowej masy można wykrawać, listki, jajka , kurczaczki oraz inne ozdoby.
Smacznego :-)
                                                                Uczestniczę w akcji:

Mazurek z płatków owsianych

Dzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych

Składniki:
  • 20 dag płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki esencji migdałowej


Lukier czekoladowy:
  • 100 g cukru
  • 1 białko
  • 30 g kakao
  • sok z ½ cytryny

Do przybrania:
  • Orzechy laskowe, włoskie,
  • Migdały, oraz inne suszone bakalie


Sposób wykonania:
Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni lub w piekarniku, ostudzić i wymieszać z mlekiem.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i połączyć z płatkami. Dodać esencję i sodę. Z 2 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z płatkami.
Ciasto przełożyć do małej, mniejszej blachy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przygotować polewę: 1 białko ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej piany dodać sok z cytryny i kakao.
Ostudzone ciasto polukrować i udekorować orzechami, migdałami, suszonymi owocami i pomarańczami.

Smacznego :-)
                                                                 Uczestniczę w akcji: