Wspaniałe kruche ciasteczka, podobne do piegusków, zarówno smakiem jak i wyglądem. Przepis wzięłam z TEJ strony.
Składniki na 30 sztuk:
- 1 szklanka gorzkich czekoladowych groszków, lub drobno pokrojonej czekolady
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 170 g zimnego masła, posiekanego
- 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków – dałam zwykły
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto – czekoladę dodać na końcu.
Z gotowego ciasta formować kulki i kłaść je w dużych odstępach na wyłożonej blasze papierem do pieczenia.
Nie ma potrzeby ich spłaszczać przed pieczeniem, bo one same się rozpłyną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)