.

.

środa, 12 października 2011

Strucla z serem i kruszonką

Uwielbiam ciasta z serem, a drożdżowe i do tego kruszonka.. poezja :) Dzisiaj podam przepis na  dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ strony

Składniki  na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru
2 duże jajka
3 czubate łyżki cukru
pół łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych


W przypadku świeżych drożdży należy zrobić zaczyn  z odrobiny mąki, mleka cukru i drożdży i odstawić na 15 minut aż drożdże ruszą ) W przypadku suchych drożdży, wymieszać je z przesianą mąką. Dodać pozostałe składniki ( jeżeli mieliśmy świeże drożdże to gotowy zaczyn )i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć  lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Podczas gdy ciasto będzie wyrastało przygotować masę serową:

Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
1/2  - 2/3 szklanki cukru
50 g masła, w temperaturze pokojowej
8 g cukru waniliowego

Przygotować nadzienie serowe: rozgnieść widelcem i wymieszać. Nie mielić twarogu. A jedynie rozdrobnić widelcem.

Po wyrośnięciu gotowe ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie.

Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier do pieczenia, by się nie zetknęły podczas pieczenia
Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte),  posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
60 g masła, roztopionego
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.

Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Tez uwielbiam takie ciasta ! Masz racje - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłoby się do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...ten serek lekko wypływający z ciasta wygląda nieziemsko, a do tego kruszonka:)
    ohh...szkoda, że jestem już po kolacji:(

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/10/11

    uwielbiam drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładna i serem, pyszności serwujesz do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę się wprosić??
    Uwielbiam takie wspaniałe łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej strucli jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Też uwielbiam takie ciasta z serem i kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poprosze jedna do kawki :) Piekne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy widzę takie wypieki to zaczyna burczeć mi w brzuszku...


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy20/6/12

    A ja bym chciała zrobić taką struclę z makiem. Ma ktoś może przepis na masę makową?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)