Nie pamiętam już gdzie znalazłam ten przepis, ale warto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami.
Składniki na dużą keksówkę:
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g cukru pudru
łyżeczka zapachy waniliowego
6 jajek
400 g bakalii
Sposób wykonania.
Bakalie zalać ciepłą wody na 10 – 15 minut do namoczenia a następnie odsączyć pokroić i obtoczyć w mące.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta.
Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą.
Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :)
Lubię takie ciasta keksowe:)Nie wiem czemu ostatnio nie piekę ? Wyszedł piękny keksik Jak na studentkę przystało:))
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłaby kawałeczek tego keksiku, mimo późnej pory! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda na wilgotny, a to wielka zaleta. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńlubię keks, u nas pieczony jest zdecydowanie tylko na święta. A szkoda. Czekam na niego caaaały rok
OdpowiedzUsuńno wygląda na prawdę smakowicie, ja też lubię dużo bakalii w ciastach :)
OdpowiedzUsuńdobry keks nie jest zły
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Wam za pozytywne komentarze, każdy czytam z uwagą. Nie odpowiadam ze względu na brak wolnego czasu ale bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłyście :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńKeks? Tego nie da się nie lubić ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Wygląda bardzo ładnie i na pewno również smakuje😊, jeżeli nie znajdę przepisu mojej Mamy to upiekę 2 keksy według tego Twojego przepisu😊, Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę milegi weekendu oraz Zdrowych, spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
OdpowiedzUsuń