Dzisiaj moje kolejne podejście do
dania ze szpinakiem w roli głównej, dzisiaj lasagne. Nigdy
wcześniej nie robiłam ze szpinakiem ale po obejrzeniu dwóch filmów
w sieci jak zrobić takie danie i częściowo bazując na przepisie tej strony ,
postanowiłam spróbować swoich sił.
Wprawdzie trochę przesadziłam z
temperaturą pieczenia i ser na wierzchu nieco się przypiekł ale w
niczym to nie umniejszyło tej potrawie. Wyszła tak pyszna, że na
pewno do niej wrócę :-)
Przepis na 4 porcje:
1 opakowanie
lasagne
800 g świeżego lub mrożonego
szpinaku
200 g sera feta
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5 listków świeżej bazylii
100 – 150 g sera mozzarella
200 g żółtego sera gouda
Składniki na sos beszamelowy
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to
należy go wcześniej wyjąć aby się rozmroził a następnie
odcedzić z nadmiaru wody. Jeżeli natomiast mamy świeży szpinak to
należy go tylko umyć i bardzo drobno posiekać.
Czosnek obrać i przepuścić przez
praskę. Ser feta drobno pokruszyć.
Do szpinaku dodać czosnek, ser feta,
pokrojoną drobną bazylię, sól i pieprz do smaku.
Całość podsmażać na małym ogniu
od czasu do czasu mieszając ok 15 minut.
Przygotować sos:
Masło rozpuścić, dodać do niego
mąkę a następnie cały czas energicznie mieszając wlać mleko.
Gotować cały czas na małym ogniu do
czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą
i pieprzem do smaku.
Naczynie w którym będziemy piec
lasagne odrobinę natłuścić.
Na dno naczynia rozprowadzić odrobinę
sosu a następnie ułożyć warstwę płatów lasagne.
Wierzch płatów posmarować sosem a
następnie ułożyć cienką warstwę szpinaku.
Rozprowadzony szpinak posmarować
ponownie sosem i ułożyć płaty lasagne.
Wszystkie czynności układania warstw
powtórzyć do momentu aż skończą się wszystkie składniki.
Płaty lasagne muszą być na wierzchu
jako końcowa warstwa.
Ostatnią warstwę lasagne również
posmarować sosem a następnie wyłożyć na wierzch pokrojony cienko
ser mozzarella i całość posypać startym żółtym serem.
Naczynie przykryć folią i wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni
C.