sobota, 23 lutego 2013

Lasagne ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą

Dzisiaj moje kolejne podejście do dania ze szpinakiem w roli głównej, dzisiaj lasagne. Nigdy wcześniej nie robiłam ze szpinakiem ale po obejrzeniu dwóch filmów w sieci jak zrobić takie danie i częściowo bazując na przepisie tej strony , postanowiłam spróbować swoich sił.
Wprawdzie trochę przesadziłam z temperaturą pieczenia i ser na wierzchu nieco się przypiekł ale w niczym to nie umniejszyło tej potrawie. Wyszła tak pyszna, że na pewno do niej wrócę :-)


Przepis na 4 porcje:
1 opakowanie lasagne
800 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g sera feta
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5 listków świeżej bazylii
100 – 150 g sera mozzarella
200 g żółtego sera gouda


Składniki na sos beszamelowy
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to należy go wcześniej wyjąć aby się rozmroził a następnie odcedzić z nadmiaru wody. Jeżeli natomiast mamy świeży szpinak to należy go tylko umyć i bardzo drobno posiekać.

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Ser feta drobno pokruszyć.
Do szpinaku dodać czosnek, ser feta, pokrojoną drobną bazylię, sól i pieprz do smaku.
Całość podsmażać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 15 minut.

Przygotować sos:
Masło rozpuścić, dodać do niego mąkę a następnie cały czas energicznie mieszając wlać mleko.
Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Naczynie w którym będziemy piec lasagne odrobinę natłuścić.
Na dno naczynia rozprowadzić odrobinę sosu a następnie ułożyć warstwę płatów lasagne.
Wierzch płatów posmarować sosem a następnie ułożyć cienką warstwę szpinaku.
Rozprowadzony szpinak posmarować ponownie sosem i ułożyć płaty lasagne.

Wszystkie czynności układania warstw powtórzyć do momentu aż skończą się wszystkie składniki.
Płaty lasagne muszą być na wierzchu jako końcowa warstwa.
Ostatnią warstwę lasagne również posmarować sosem a następnie wyłożyć na wierzch pokrojony cienko ser mozzarella i całość posypać startym żółtym serem.
Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.


środa, 20 lutego 2013

Pyzy z mięsem

Dzisiaj mija dwa lata jak założyłam bloga.  Zastanawiałam się co na ta okazję przygotować. Postanowiłam zrobić coś czego jeszcze dotychczas nie robiłam, wybór padł na pyzy z mięsem. Początkowo bałam się , czy dam radę je zrobić, ale potem przekonałam się, że to nie takie trudne.
Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się kto to zje, ale warto było się napracować, bo już ich nie ma ;-)

Składniki na ok. 50 szt.
3 kg ziemniaków
3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko

Składniki na nadzienie:
500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka)
1 bułka
1 jajko
 3 cebule
1 kostka rosołowa
sól pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonego majeranku

Dodatkowo:
3 -4  cebule
200 g boczku surowego.

Sposób wykonania ciasta na pyzy:
Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić.
Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część ziemniaków i  to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.

Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby czekało do momentu aż zrobimy nadzienie.

Sposób wykonania nadzienia:
Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a następnie wystudzić.

Bułkę namoczyć, odcedzić wodę.
6- 7 cebul pokroić w kostkę i usmażyć do momentu aż się zeszklą.
Mięso zmielić wraz z bułką dwukrotnie, dodać pieprz sól, majeranek, jajko, połowę usmażonej cebuli ( reszta zostanie na zasmażkę) i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto dzielić na takie części, aby z każdej można było zrobić pyzę. Każą część najpierw spłaszczyć, nałożyć na nią łyżkę nadzienia a następnie skleić brzegi tak, aby nie było widać mięsa, na końcu delikatnie uformować kulę.

Gotowe pyzy wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować od chwili wypłynięcia ok. 10 minut.

Jeżeli część pyz chcemy zamrozić to należy to zrobić zaraz po ich zrobieniu przed ugotowaniem.

Sposób wykonania zasmażki:
Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu.  
Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy.
Smacznego :-)

poniedziałek, 18 lutego 2013

Sushi maki i nigiri

Kolejny przepis i zdjęcia w wykonaniu mojej córki Agnieszki i zięcia Włodka. Muszę się przyznać, że to ja wielu rzeczy się od nich uczę tak dobrze gotują. Mam nadzieję, że będzie takich wpisów więcej, gdzie oni od początki do końca będą autorami jak w przypadku tego wpisu :-) 


Składniki

- Opakowanie ryżu do sushi

- Opakowanie alg nori

- ocet winny (w oryginale powinien być ocet ryżowy, ale z winnym wyszło ok.)

- płat łososia wędzonego

- opakowanie paluszków krabowych surimi

- długi zielony ogórek

- 2 większe marchewki

- awokado

- cukier

- sól



Dodatkowo do podania sushi:

- sos sojowy

- pasta wasabi

- marynowany imbir



Dzień wcześniej przygotowujemy marynowaną marchewkę. Obraną marchew kroimy w słupki i ułożyć w dopasowanym naczyniu. W garnku podgrzać szklankę octu z 4 łyżkami cukru i szczyptą soli. Gorącym octem zalać marchewki. Jak ostygną wstawić do lodówki.



Sushi zaczynamy od przygotowania ryżu, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż trzeba kilkakrotnie opłukać zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. Do gotowania ryżu odmierzamy 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min., aż do odparowania wody. W trakcie gotowania ryż trzeba często mieszać. Pozostawić jeszcze ryż w garnku pod przykrywką na kolejny kwadrans. W tym czasie przygotowujemy sos z octu. W garnku podgrzewamy 8 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Ryż przekładamy do drewnianej miski, podlewamy sosem octowym, mieszamy. Ryż pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Przygotowujemy pozostałe składniki. Ogórka i awokado obieramy i kroimy w słupki. Paluszki surimi także kroimy w słupki. Łososia dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy w paski, drugą w plasterki. Przygotowujmy jeszcze miseczkę z zimną w wodą, w której płucze się palce przy każdym nabraniu ryżu, dzięki czemu ryż się przykleja do rąk.



Przygotowujemy sushi maki. Na bambusowej macie (są specjalne maty do sushi ale taka podkładka bambusowa pod talerz też się nadała) układamy płat nori, błyszczącą stroną do dołu. Na płat nori układamy zmoczoną ręką ryż. Układamy cienką warstwę, pozostawiając z jednej strony płata trochę wolnego miejsca na zawinięcie. Na środku, przez całą długość płata układamy trzy składniki (w tym jeden rybny) w dowolnej kombinacji (marchew, ogórek, awokado, surimi, łosoś pokrojony w paski). Zwijamy wszystko w ścisły rulon, trzymając matę i dociskając nią całość. Kroimy sushi kawałki (najpierw na pół, później każdą połówkę na trzy).



Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia.



Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem.



niedziela, 17 lutego 2013

Muffinki z czekoladą

Tym razem za pieczenie muffinek wzięły się dzieci Karolinka i Michałek. Sesję zdjęciową z postępu prac zrobiła im moja córka z zięciem i to oni przesłali mi te zdjęcia wraz z przepisem do podzielenia się z wami pysznymi muffinkami co niniejszym z miłą chęcią czynię :-)





Składniki (na ok. 25 sztuk)

- 40 dag mąki pszennej

- 10 dag cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- sól

- 400 ml mleka

- 15 dag masła

- tabliczka czekolady (może być z orzechami)

- 2 jajka



Przygotowujemy suche składniki . 


Do przesianej mąki przesiewamy cukier puder, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Roztapiamy masło 


 i studzimy. 
Do masła dodajemy mleko i jajka 






Tabliczkę czekolady kroimy na małe kawałki


 Dodajemy do suchej masy, mieszamy. Dodajemy część płynną, mieszamy 


Masą wypełniamy papierowe foremki  Pieczemy 25 min w temp. 2000C (foto 08).




sobota, 16 lutego 2013

Sernik kajmakowy

Dzisiaj zaległy przepis na jeden z lepszych serników. Coś dla zwolenników toffi, kajmaku i krówek. Już dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-)  Przepis wzięłam z  tej strony.
Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był pyszny :-)
Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec do tego sernika :-)

Przepis na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ łyżki śmietany
95 g  stopionego masła lub margaryny


Sposób wykonania spodu:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy.
Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C.


Składniki na masę serową:
400 g gotowej masy kajmakowej
1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy)
80 g masła lub margaryny
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
5 jajek
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania masy serowej:
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec nie przerywając  ucierania dodać kajmak, po jednym jajku następnie po jednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
  
Składniki na polewę kajmakową :
300 g masy kajmakowej
5 łyżek mleka
4 łyżeczki masła lub margaryny
2 czubate łyżki płatków migdałowych
  
Sposób wykonania polewy kajmakowej:
Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko i podgrzewając na małym ogniu dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. W przypadku, gdy samo mieszanie nie zlikwiduje grudek dobrze jest masę kajmakową zmiksować.
Po zdjęciu z ognia dodać masło lub margarynę i całość dokładnie wymieszać. Gotową  polewą polać upieczony sernik.

Płatki migdałowe podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C i posypać nimi sernik.

Smacznego :-) 

czwartek, 14 lutego 2013

Cynamonowe gofry z rumem

Kolejny z przepis na gofry, tym razem  w wersji słodkiej, z dodatkiem cynamonu i  rumu. Nie jest to może zbyt wydajny przepis, bo wychodzi z niego około 8 gofrów, ale naprawdę są tak pyszne, że warto się pokusić o ich zrobienie z tego przepisu :-) Przepis pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry” wydawnictwa KDC.pl

Składniki na 8 gofrów:
250 g mąki pszennej
225 g miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki rumu
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i  rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki.

Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem.

Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać.
Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut.
Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów, sosów i owoców lub posypać można cukrem pudrem.
Smacznego :-)

środa, 13 lutego 2013

Aplikacji LISTONIC mówię zdecydowane NIE

Dzisiaj o sprawie, która mnie wkurzyła. Ponieważ miałam aplikację LISTONIC, dostałam wiadomość z linkiem, żeby  wejść i sobie obejrzeć stronę… co zobaczyłam.. promocję jak zwykle tych samych blogów, NAJ NAJ... Napisałam, a gdzie inne blogi?

Przecież wielu innych blogerów „składa” się na sukces listownic, to my wszyscy publikując swoje przepisy podbijamy statystykę takim aplikacjom .. a nie TYLKO ciągle te same blogi które widnieją we wzmiankach na stronie bloga listonica. Przecież każdy mając aplikację powinien mieć taką samą szansę aby o nim wspomniano, a czy Listownic o WAS napisał i wspomniał na swoim blogu?   

 APLIKACJI LISTONIC MÓWIĘ ZDECYDOWANE  NIE  - Nie będę reklamowała aplikacji, które mówią w kółko tylko o tych samych blogach..

A poza tym nareszcie moja strona przestała się "jąkać” po wypięciu tej aplikacji :-)

 obrazek znaleziony w sieci

niedziela, 10 lutego 2013

Baba drożdżowa z żurawiną

Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych.

Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka.

Składniki:
2 szklanki mąki
14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych.
100 g cukru
100 g masła lub margaryny
½ szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
7 żółtek
2 łyżki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy je rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i mąki i odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. W przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić na kratce.
Smacznego :-)

sobota, 9 lutego 2013

Grissini z suszonymi pomidorami

Drugim przepisem na konkurs Odkryj Kujawski ze smakiem"pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem będzie grissini z suszonymi pomidorami.
Bazowałam częściowo na przepisie z moich domowych gazetowych wycinków, ale tylko w wersji podstawowej, gdyż wersja pomidorowa jest moim pomysłem. To chyba jedne z najlepszych paluszków chlebowych jakie dotychczas jadłam. Polecam, naprawdę są pyszne. :-)

Składniki na 3 blachy paluszków:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
125 g ciepłej wody
1 łyżka ketchupu
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 pomidory suszone drobno pokrojone
8 g suszonych drożdży
2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA

Dodatkowo do smarowania:
2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA

Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywając małe kawałki ciasta wałkować cienkie paluszki długości od 20 do 30 cm.

Gotowe paluszki układać na wyłożonej papierem blaszce w małych odstępach i pozostawić jeszcze na ok 10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować paluszki na wierzchu olejem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 13 minut w temperaturze 200 stopni C.

Po wyjęciu wystudzić.
Smacznego :-)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  


Cannelloni ze szpinakiem

Zastanawiałam się co zrobić na konkurs "Odkryj Kujawski ze smakiem"pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.   . Ponieważ wcześniej już kupiłam cannelloni, postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Przepis wzięłam częściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem.


Składniki na dwie porcje:
16 rurek cannelloni
500 g szpinaku ( dałam mrożony)
2 czubate łyżki sera feta
6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 plastry ostrego sera żółtego.

Sposób wykonania:
Rurki cannelloni przygotować tak jak w przepisie. Ja kupiłam takie, że nie trzeba ich było ich wstępnie gotować.

Jeżeli mamy szpinak mrożony to należy go odpowiednio wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę, dodać do odsączonego z wody szpinaku.
Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA, szpinak podsmażać ok 10 minut na małym ogniu często mieszając, dodać 2 łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

Po zakończeniu smażenia szpinaku, 4 łyżki szpinaku odłożyć na sos i wymieszać je z resztą śmietany która nam została.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić 4 łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA .
Jeżeli nie musimy wcześniej obgotowywać rurek to należy przejść do ich nadziewania.
Małą łyżeczką wypełniać rurki cannelloni. 
Na dnie naczynia ułożyć najpierw jedną warstwę rurek, 

przykryć je plastrami sera

 i ułożyć na nich drugą warstwę rurek.

Całość polać sosem szpinakowym.

Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.  


piątek, 8 lutego 2013

Gofry bez cukru

Kupiłam sobie całkiem niedawno w sieci Lidl gofrownicę. Od razu z zapałem wzięłam się za robienie gofrów. Przepis wzięłam z tej strony. . Polecam te gofry przede wszystkim tym, którzy ograniczają spożycie cukru. Akurat te gofry nie mają go wcale  :-)

Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 gofrów.

Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 szklanki mleka
szczypta soli
 1/3 szklanki oleju
 2 jajka,

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka,  proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut na złotawy kolor.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś inne dodatki według uznania, niekoniecznie słodkie :-)

środa, 6 lutego 2013

Pączki z miodem

Przepis na te pączki pochodzi z domowych moich zbiorów, przez te lata kartki zeszytu nieco pożółkły, ale najważniejsze, że można wszystko odczytać.
Te pączki nie należą do najtańszych, ale warto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę pączków więc nie ma zbyt wielu zdjęć. Część jest z pączków z pudrem a część z lukrem.
Z podanego przepisu wychodzi około 35 średniej wielkości pączków.

Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki tortowej
100 g masła
50 g drożdży świeżych lub 25 g drożdży suszonych
10 żółtek
3 czubate łyżki miodu
½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany
¼ szklanki wódki
1/3 łyżeczki olejku pomarańczowego

dodatkowo olej lub smalec do smażenia

Składniki na lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Nadzienie:
Marmolada z róży


Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z masłem i miodem na puszystą masę. Śmietanę lekko podgrzać. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je pokruszyć i wymieszać z ciepłą śmietaną, suszone drożdże także i pozostawić na około 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, drożdże oraz pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części.
Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki.
Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni).

Smażyć pączki z obu stron do momentu aż się zarumienią.
Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę gorącą wodą, żeby nie zatykała się wąska końcówka od szprycy.

Przygotować lukier:
Cukier puder rozpuścić w 3 -4 łyżkach gorącej wody, pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)



wtorek, 5 lutego 2013

Krokiety z pieczarkami

Wczoraj obiecałam, że podam przepis na krokiety z pieczarkami. Z tego przepisu  też wyszło nam 10 krokietów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki
2 duże jajka
120 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli

Sposób wykonania:
Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut

Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

Składniki na farsz:
1/2 kg pieczarek
3 cebule
olej
sól, pieprz

Dodatkowo:
3 - 4 jajka
2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania farszu:
Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda  zupełnie odparuje a cebula się zeszkli.

Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić.

Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę.
Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju .
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)


poniedziałek, 4 lutego 2013

Krokiety z mięsem

Znudziły nam się już zupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w kolejnym wpisie będzie przepis na krokiety z pieczarkami.
Tym razem będzie praca wspólna. Naleśniki smażył mąż ja natomiast zajęłam się całą resztą.
Może trochę przesadziliśmy z ilością krokietów, ale co tam, damy radę, w razie czego wezwie się posiłki ;-)
Z podanego przepisu wychodzi 10 krokietów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki
2 duże jajka
120 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli

Sposób wykonania:
Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut

Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

 Składniki na farsz mięsny:
½ kg mięsa wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
2 listki laurowe
sól, pieprz
½ łyżki suszonego majeranku
3 ziarnka ziela angielskiego
1 – 2 jajka
2 bułki
  
Dodatkowo:
3 cebule pokrojone w kostkę
olej
3 - 4 jajka
2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania farszu:
Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi w małej ilości wody około 1 godziny 30 minut.

Cebule pokrojone w kostkę smażyć na patelni do momentu aż się zeszklą.
Bułki namoczyć w wodzie i odsączyć

Po ugotowaniu mięso wystudzić i zmielić dwukrotnie wraz z namoczonymi bułkami, marchewką i pietruszką.
Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać.
Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić.

Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię troszkę inaczej).


Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju .
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)