.

.

niedziela, 20 marca 2011

Kurczak w potrawce

Chusteczka w pogotowiu, a na ławie ziółka na przeziębienie.. Eh.. Jeszcze tylko podam coś na blogowy obiad i zakopię się w łóżku.. Trzeba wyleżeć..
Dzisiaj moja ulubiona potrawa obiadowa czyli kurczak w potrawce.



Składniki
3  kurze ćwiartki  lub inna część mięsa z kury (ok. 1 kg)
1 puszka pomidorów krojonych
Woda na wywar,
Sól , pieprz, listek laurowy, majeranek i inne zioła do smaku
1 kostka rosołowa
3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:
Mięso kurze zalać wodą, dodać kostkę rosołową i przyprawy.
Gotować ok.  1 godziny 20 minut. Po tym czasie kurę wyjąć z wywaru i pokroić na  mniejsze kawałki ( ja  skubałam rękami gdyż tłuste kawałki zostały dla mojego zwierzaka).
Pokrojoną kurę wrzucić ponownie do wywaru i zagotować jeszcze przez chwilę, następnie dodać pomidory w puszce . W oddzielnym naczyniu  rozrobić 3 łyżki mąki z małą ilością wody i łyżką śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać do wywaru.  Dodać przyprawy do smaku. Pogotować jeszcze wszystko ok. 10 minut.
Spożywać na gorąco
Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. O pycha, gotowane mięsko - lekkostrawnie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to kurcze :) Lekkie, smaczne i zdrowe tego mi teraz potrzeba

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam skrzydełka i pomidory , więc obiad na jutro zaplanowany.... Proszę tylko nie chorować...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo i pysznie ;-) A ja zamiast pomidorów z puszki używam po prostu świeżego owocu ;-))

    Ale danie dla mnie na 5! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, muszę spróbować, choć ostatnimi czasy strasznie mi się wszelki drób przejadł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie po "odwyku" od drobiu i znowu mam na niego ochotę. Chętnie taką potrawkę bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. @Dominiko - tak lekkostrawne, bo ostatnio za bardzo pofolgowałam i muszę trochę po pościć :)

    @kulinarne-smaki - coś na zachowanie linii.. no może bez dodatku śmietany :)

    @Bożenko - Powiem ci szczerze, że często takiego kurczaka robię jak zostaną np resztki z pieczenia i nie wiadomo co z nimi zrobić. Staram się nie chorować.. ale w łóżku ciężko leżeć.. co zresztą widać po moich wpisach ;)

    @Biedr_ona - Ewo wiem.. wiem.. tylko teraz pomidory w smaku są okropne, więc nie ryzykuję popsucia smaku potrawy, więc kupuję w okresie zimowym pomidory przetworzone sprawdzonego producenta. :)

    @Anne M. - Aniu ja także miałam długo przerwę od kurczaków a teraz znów są na talerzu ;)

    @Aniu - zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużo zdrowia życzę. Mnie też dopadło i rozkoszuję się tym darowanym lenistwem.

    OdpowiedzUsuń
  9. No i to jest bardzo słuszna koncepcja, ta kurczakowa.:)
    Pozdrawiam Przeziębioną.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No Brasil o fricassé é bem diferente e aqui na Itália nao existe!
    Um abraço
    Léia

    OdpowiedzUsuń
  11. Vizinha,eu estava indo pegar uma xícara de açúcar na amiga ao lado, quando passei e ví as luzes de sua casa (blog) ...nossa que lindo aqui ...
    Quando tiver um tempinho passe lá em Casa para um café...
    Se resolver se hospedar , preparo minha melhor roupa e também venho para ficar !
    Se precisar de algo é só gritar ,moro entre as montanhas e por lá tem eco.
    Meu nome é Valeria , mas pode me chamar de Va .

    OdpowiedzUsuń
  12. pozostało mi tylko życzyc powrotu do zdrowia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. @lo dziękuję bardzo. Ja także życzę zdróka :)

    @Lekka - najważniejsze w tym wszystkim jest aby smakowało :)

    @Cucchiaio pieno -E é interessante:)
    @Casa Decorada -não entendo muito bem. Obrigado pela sua visita:)
    @Szana - dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niektórzy robia potrawkę z piersi kurczaka.A ja robie podobnie jak ty z ćwiartek czy udek,jest pychaaaaa :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj Grażynko.Co kraj,to obyczaj.Przeglądam przepisy na kurczaka w potrawce.Takiego jeszcze nie robiłem.Muszę kiedyś zrobić.Przepis zapisałem sobie.U nas na Kaszubach,kurczaka w potrawce robi się na słodko kwaśno z agrestem.Osobiście wolę z rodzynkami,śmietaną i cytryną.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)