Kupiliśmy okazyjnie większą ilość ziemniaków, więc zabrałam się za pieczenie placków ziemniaczanych.
Ponieważ z dnia poprzedniego zostały mi gotowane ziemniaki, zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-)
Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć.
Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka)
Składniki:
- 2 kg ziemniaków surowych
- 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko)
- 2 jajka
- 3 – 4 łyżki mąki pszennej
- sól, majeranek, pieprz.
- Olej do smażenia.
Sposób wykonania:
2 kg surowych ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą miksera.
1 kg ziemniaków ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sito)
Do surowych ziemniaków dodać przetarte gotowane, jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej oraz przyprawy według uznania.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Smażyć na oleju na patelni z obu stron na kolor złoty.
Podawać jeszcze gorące z dodatkiem śmietany, maślanki lub ketchupu
Smacznego :-)
tak jeszcze nie łączyłam, jutro u mnie placki, więc skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńRobię zawsze z surowych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń@Agabi - Ja czasami łączę, jeżeli zostaną mi gotowane ziemniaki :-)
OdpowiedzUsuń@Arcoiris - polecam wypróbowac ta wersję placków :-)
Szukałam takiego przepisu,dziękuje zastosuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś takie zrobię.
OdpowiedzUsuńZabieram się właśnie za przygotowanie a co wyjdzie to okaże się po smażenie a następnie po zjedzeniu
OdpowiedzUsuń