Zdjęcia nie wyszły najlepiej bo się śpieszyłam, ale zapewniam was, że babka jest warta grzechu ;-)
Wspaniałe połączenie czekolady I malin. Coś na długie jesienne wieczory :)
Wspaniałe połączenie czekolady I malin. Coś na długie jesienne wieczory :)
Na czekoladową babkę z malinami przepis wzięłam z Tej strony.
Składniki:
125 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
100 g czekolady gorzkiej roztopionej
1 i ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
½ szklanki mleka
25 dag mrożonych lub świeżych malin
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania.
Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotową polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wystudzoną babkę.
Smacznego :)
Maliny i czekolada...
OdpowiedzUsuńCzego można chcieć więcej!
Oj, nie narzekaj na zdjęcie..dziś na jakimś blogu [ nie pamiętam na jakim] przeczytałam , że nie ważne zdjęcie, ale przepis... a babka i tak wyglada smakowicie...
OdpowiedzUsuńjeszcz tylko kubek dobrej kawy do takiej baby:)
OdpowiedzUsuńPani Grażynko.Po prostu Wspaniała !!!
OdpowiedzUsuńIdealna na jesienne wieczory :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI takie zdjęcie wystarcza mi, bym popadła w skrajny zachwyt ;) Doskonałe składniki i wspaniały przepis - efekt musi być zachwycający!
OdpowiedzUsuńGrażynko,tym przepisem to rozpieszczasz.Dzisiaj będą babeczki.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPOrywam kilka muffinków i znikam ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl