Pobyt na uczelni nie należał do zbyt udanych bo wróciłam kontuzjowana. Muszę teraz kilka dni poleżeć w łóżku. Właśnie zabrałam się za "odrabianie lekcji" ..;-)
A w przewie.. fasolka..
A w przewie.. fasolka..
Gdybym miała umieścić na pierwszym miejscu swoją ulubioną potrawę to zdecydowanie byłaby to fasolka po bretońsku. :)
Zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota…
Składniki:
½ kg średniej fasoli Jaś
1 duży koncentrat pomidorowy
30 dag kiełbasy cienkiej
1 cebula
2 liście laurowe,
łyżeczka majeranku
2 kostki rosołowe,
sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku
3 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
Sposób wykonania:
Fasolę namoczyć ok. 1 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie wodę wylać i zalać fasolę ponownie. Dodać przyprawy i kostkę rosołową, gotować pod przykryciem ok. 1 godziny.
W czasie gdy fasola będzie się gotowała kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się fasoli.
Fasolę gotować jeszcze 1 – 2 godziny ( nie podaję dokładnie czasu gdyż fasola ma różny stopień twardości, więc należy samemu sprawdzić czy jest już miękka. Czasem wystarcza jej ok. 2 godzin aby się ugotować , innym razem nawet 3 godziny nie wystarczają )
Gdy fasola będzie już miękka przygotować zaprawkę do zupy. W szklance wody wymieszać koncentrat, mąkę i śmietanę, dokładnie rozprowadzić żeby nie było grudek i dodać do gotującej się fasoli.
Pogotować całość jeszcze 10 – 15 minut często mieszając, żeby fasola się nie przypaliła. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Smacznego :)
dawno nie jadłam, pychotka!
OdpowiedzUsuńMNiam! MOgłabym się codziennie takim bigosikiem zajadać ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Moja córeczka poszła spać a ja wziełam się za gotowanie :) Wczoraj w nocy zrobiłam "Bigos" i zamroziłam, a dziś tą "Fasolkę po Bretońsku" ale przepis na tą fasolkę jest wyśmienity :)także zamroże :D Jestem początkująca jeśli chodzi o gotowanie i to jest mój pierwszy bigos i fasolka :)Dziękuje za super przepisy. Pozdrawiam, Monika.
OdpowiedzUsuń@Ivka - oj tak.. pychotka
OdpowiedzUsuń@Biedr_ona - polecam Ewuniu
@ Anonimowy - Bardzo dziękuję Moniko za odwiedzenie mojego bloga. Cieszę się, że smakuje Ci to co podałam :-)
Też uwiwelbiam mmm,w sobotę sobie zrobie,dzięki za przypomnienie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo udany przepis Grażyno :) Będę tu chyba częściej zaglądał po jakieś inspiracje :) Polecam też mój przepis :)
OdpowiedzUsuń