Wspaniałe, pachnące truskawkami i rozchodzi się w iście ekspresowym tempie, ciasto z truskawkami. Delikatne w smaku, nie przesuszone, jak w przypadku biszkoptów. Dla mnie idealne.
Uwielbiam truskawki, mogłabym jej jeść całym rokiem. W sezonie zawsze muszę je mieć w domu, żeby móc sięgnąć po ten wspaniały owoc.
Przepis znalazłam TUTAJ
Składniki:
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 łyżki oleju
· 2 łyżki wody
· 1 łyżka octu ( u mnie Oce jabłkowy)
· 1 szklanka odszypułkowanych i umytych truskawek
Sposób wykonania:
Całe jajka ubić z cukrem ok. 5 – 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych a na końcu mąkę i proszek. Wszystko dokładnie zmiksować.
Przygotować formę ( u mnie z kominem) , wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.
Wlać ciasto do przygotowanej formy a następnie poukładać na nim truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 – 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Gdy jest suchy, ciasto można wyjąc.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń@ Samantha - polecam, naprawdę jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuń