Upały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika.
Dzisiaj przepis na murzynka z nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z TEJ strony.Naprawdę polecam :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 1 – 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek kakao
Sposób wykonania:
Cukier wymieszać z kakao, dodać mleko, masło i zagotować. Gotować około 2 minut stale mieszając, a następnie wystudzić.
Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem, przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku.
Ubite jajka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować formę z kominem: wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek będzie suchy to należy wyjąc ciasto z piekarnika.
Oo piernikowy murzynek musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńLubię murzynka, a piernikowy
musi być pyszny :)
wieki nie jadłam... narobiłaś mi ochoty, bo to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńNa murzynka złożył zamówienie mój mąż. Może w końcu je spełnię :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na murzynka! Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńRobię podobny, pyszny jest :)
OdpowiedzUsuń@burczymiwbrzuchu - Oj tak, jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuń@Aldi - Polecam. :-)
@Kaś- moje także Kasieńko :-)
@Ivka - u mnie to ja bardziej jestem zwolenniczką murzynków :-)
@Smaczny Kąsek - Polecam, naprawdę jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuń@grazyna - Tak, masz rację Grażynko :-)