.

.

piątek, 20 lipca 2012

Ciastka dukaty przekładane powidłami


Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-)

Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek


Składniki na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
Składniki na polewę:
  • 200 g czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki

Dodatkowo:
  • 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada  z róży)
Sposób wykonania:
Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry  lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec  8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią.
Upieczone ciastka wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami,  dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć.

Przygotować polewę czekoladową:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę.
Ciastka z nadzieniem moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i układać na kratce aby polewa zastygła.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wiesz, chyba masz rację.. bo zastało tylko kilka ;-)

      Usuń
  2. Smakowicie wyglądają..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz rację Bożenko :-)

      Usuń
  3. wyglądają rewelacyjnie:D i jeszcze te powidła:D własnej roboty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kupne.. swoje próbowałam zrobić i chyba coś spiep.. bo nie mogę wyciągnąć ich ze słoika ;-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dzięki Dusieńko, nawet nie wiesz ile się przy nich namęczyłam.. Jakoś tak mi było pod górkę, ale za to są przepyszne :-)

      Usuń
  5. Mają wszystko co powinny mieć, pyszności:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)