.

.

wtorek, 17 lipca 2012

Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami

Myślałam, że może wyjdzie za słodki.. ale wyszedł w smaku idealny no i te ziarna a w dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-)
Przepis wzięłam z TEJ  strony z pewnymi modyfikacjami.


Składniki na dwa bochenki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 łyżki suszonych drożdży
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Dodatkowo do smarowania i posypania:
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sezamu


Sposób wykonania:
 Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść  do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do głębokiej miski i przykryć czystą ściereczką   na 2 godziny, do podwojenia ilości ciasta.

Przygotować 2 keksówki ( u mnie jedna duża i jedna mała keksówka) posmarować masłem lub margaryną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Obie keksówki napełnić ciastem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Pięknie upieczony!
    Zjadłabym kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. i też wspaniale smakuje :-)

      Usuń
  3. Też bym kromeczką nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też bym się chętnie poczęstowała ;) bardzo profesjonalnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To rzeczywiście prosty przepis na chlebek. I skóreczka rzeczywiście się prosi, żeby chapnąć. Tylko czy tak samo upiecze się w tej małej keksówce, jak i ten w większej, skoro są wsadzone jednocześnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak.
      Nie ważna jest długość, najważniejsza jest wysokość ciasta :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)