Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-)
Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek.
Składniki na kruche ciasto:
- 510 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 1 śmietana śnieżka w proszku
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 300 g owoców ( u mnie jeżyny)
Dodatkowo:
Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono.Sposób wykonania
Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki.
Wypełnione tarletki ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią.
Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką, dodac cukier puder i rozgniecione na miazgę owoce. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dekorować wystudzone tarletki ciastem za pomocą szprycy, dodać pozostałe owoce.
Smacznego :-)
Ale śliczne :))
OdpowiedzUsuńMniam..poproszę jedną..
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jak upiekę to poczęstuję ;-)
Usuńoch, i z figami. cudownie. :)
OdpowiedzUsuńTak, rzeczywiście dobre połączenie :-)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńjakie one ładniutkie! aż żal byłoby mi je zjesc
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
:-)
UsuńJakie cudeńka!!!!
OdpowiedzUsuńKrem jeżynowy super sprawa.
takie krem to jest uniwersalny:)
Zapraszam również do siebie:))
Są naprawdę pyszne, polecam :-)
Usuń