tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie jakie lubię :-) Do przepisu uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm.
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki lub kefiru
2 duże jajka lub 3 mniejsze
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej rozpuszczalnej kawy ( dałam 3 łyżeczki kawy)
Sposób wykonania:
Do jednego naczynia mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą.
W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, maślankę lub kefir, olejek waniliowy i krótko zmiksować do połączenia się składników. Wymieszane składniki suche połączyć z mokrymi i
całość krótko zmiksować, nie przerywając miksowania wlewać stopniowo gorącą kawę.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 - 40 stopni w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy, ciasto należy wyjąc z piekarnika.
Składniki na krem czekoladowy:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
2 duże jajka
1 łyżka rumu lub wódki
1 łyżka cukru
1 szklanka śmietany kremówki 30% - 36 %
szczypta soli
Sposób wykonania kremu:
Do garnuszka połamać czekoladę, dodać kakao, kawę i wodę, rum, podgrzewać mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości, połączyć delikatnie stopniowo rozpuszczoną czekoladę z utartymi żółtkami .
W oddzielnym naczyniu ubić białka wraz ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubite białka połączyć bardzo delikatnie z czekoladową masą.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej masę czekoladową i wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać.
Gotowy krem wstawić na ok 1 godzinę do lodówki aby stężał.
Jedną część wystudzonego ciasta posmarować kremem i przykryć drugą połową.
Składniki na polewę czekoladową.
140 g mlecznej czekolady
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160g śmietany kremówki.
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
W garnuszku kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać połamane czekolady i kawę. całość jeszcze pogotować na małym ogniu cały czas mieszając ( ok 2 - 3 minut)
Polać polewą ciasto i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego :-)
o, ale piękne ciasto. :) zjadłbym kawałek.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne.. coś dla lubiących czekoladę :-)
UsuńOBŁĘDNE!!!! ja bym pochłonęła bez zastanowienia!!!
OdpowiedzUsuńJa także nie umiem się bronić przed takimi pysznościami :-)
Usuńmocno czekoladowe- takie jak lubię!
OdpowiedzUsuńja także :-)
Usuńczekolada z czekoladą! jak dla mnie bomba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No tak, robi się chłodno i ja też tęsknie myślę o czyms mocno czekoladowym. Twoja propozycja jest bardzo kusząca:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest naprawdę pyszne :-)
UsuńGrażynko jak zaglądam na Twój blog,a jest on jak zwykle przepyszny,to po tym tylko mi d.... rośnie.Zawsze uda mi się namówić moją żonę na jakiś fajny słodki Twój przepis,no i nici z odchudzania.Fakt,że czasami sam się biorę za jakieś Twoje słodkości.Czekolada to jedna z moich słabości.( nie jedyna niestety)Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam słodycze.. a ja jestem maniaczką pieczenia słodkości.. Już przestałam liczyć kalorie :-)
UsuńTyle czekolady w jednym cieście... Musi być genialne! :)
OdpowiedzUsuńOj tak i to bardzo :-)
Usuńwygląda po prostu obłędnie! a ten krem to bym chyba wylizała z miski :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńI to dopiero jest porządne czekoladowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :-)
UsuńROBIŁAM KAWĘ PO PROSZĘ KAWAŁEK
OdpowiedzUsuńOch kusisz, kusisz tymi wypiekami :-D
OdpowiedzUsuń