Kupiłam
sobie ostatnio silikonową foremkę do magdalenek i od razu wzięłam
się za ich pieczenie.
Przepis
wzięłam z tej strony. Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z
wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam :-)
Składniki
na ok 40 magdalenek:
1
szklanka mąki pszennej
¼
szklanki mąki ziemniaczanej
½
szklanki cukru
½
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
115
g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
3
duże jajka lub 4 mniejsze
8
g cukru waniliowego
1/3
szklanki wiórków kokosowych
Sposób
wykonania:
Całe
jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec
miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i
wymieszać.
Do
wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę
soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki
kokosowe.
Gotowe
ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do
końca pełne.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180
stopni C na lekko złoty kolor.
Po
upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić.
Smacznego
:-)
Lubię kokosowe wypieki, pyszne te Twoje magdalenki :)
OdpowiedzUsuńo Magdaleno! mniam.
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń