.

.

niedziela, 18 listopada 2012

Pieczeń rzymska nadziewana pieczarkami z dodatkiem pieczarek w śmietanie


MMM.. co za rozkosz.. Tak, zdecydowanie to chyba najlepsza pieczeń jaką kiedykolwiek robiłam.  Pieczeń rzymską robię  często przy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-)


Składniki na pieczeń:
1 kg  karkówki  lub innego mięsa wieprzowego w miarę chudego
2 jajka
2 bułki
2 łyżki majeranku
Sól
4 listki świeżej bazylii
Pieprz
2 ziarnka ziela angielskiego
2 cebule
Bułka tarta
Dodatkowo farsz pieczarkowy *

Składniki na pieczarki w śmietanie
1 kg pokrojonych pieczarek
3 drobno pokrojone cebule
sól
pieprz
3 listki świeżej bazylii
500 ml śmietany kremówki 30 %

Sposób wykonania:
Bułki moczymy w wodzie a następnie dobrze odsączamy z wody.  Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą.
Mięso wraz z bułkami  mielimy dwukrotnie , dodajemy  suszony majeranek,  drobno pokrojone listki bazylii, usmażoną cebulkę, zmielone ziele angielskie, sól i pieprz do smaku  i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie:
Pieczarki umyć, pokroić ( nie za drobno ). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię  Całość dusić ok 25 – 30  minut na patelni z mała ilością oleju pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Po ok 30 minutach zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze ok 10 minut ( ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos)
Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼  część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego  1/3 szklanki oleju.  ( ja dałam trochę więcej oleju) 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.  

* Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek wraz z cebulką i przyprawami  w trakcie przyrządzania pieczarek w śmietanie.

Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. O matko, jak to pachnie przez ekran!
    Ty gotujesz właśnie tak domowo, pod smak mojej Hurmy i Czeredy, ten sosik, mmmm...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)