.

.

sobota, 19 stycznia 2013

Babka szampańska

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie.
Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec.

Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam i krótszej niż keksówka blaszce ale za to nieco szerszej).

2, 5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200 g cukru
kilka kropel esencji waniliowej
¾ szklanki oliwy
¾ szklanki jasnego szampana

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka, oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy,
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladą:
1 tabliczka czekolady.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę.
Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. ciekawie musi spakować. Szampan musi być słodki lub półsłodki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm z polewą czekoladową, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, podoba mi się
    dodatek szampana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś gdzieś jadłam takie ciasto. rzeczywiście BYŁO dobre, bo teraz nie wiem, czy bym zjadła. Dla lubiących słodkie to ciekawa propozycja, niestety, Hurma i Czereda nie pozostawia po sobie szampana :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! na przyszłość będę wiedziała jak spożytkować zapomnianego szampana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas szampan nigdy nie zostaje (nie wiem, czy to powód, żeby się chwalić :P). Ale kawałek takiej babeczki to bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pozostałym szampanem może być problem :) Jednak zawsze mogłabym zrezygnować z jednej lampki na rzecz pysznego placka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hallo ... I love your blog, you also food lovers huh???? next time a recipe for a lot of ya .. I want to learn from your recipe ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh, what a fluffy cake!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)