.

.

środa, 9 stycznia 2013

Seromakowiec

Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie.
Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca..

Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej

125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Masa makowa:
1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało)
4 białka
kilka kropel aromatu migdałowego
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera białego  3 - krotnie zmielonego)

5 jajek ( osobno białka i żółtka)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli

Sposób wykonania spodu:
Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto.


Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto.

Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotować masę makową:
Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając.

Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić na całej blaszce.

Przygotować masę serową:
Ser zmielić 3-krotnie.  Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować).

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie wymieszać delikatnie z masą serową.
Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie równomiernie rozprowadzić.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 - 70 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby seromak sobie jeszcze tam po leżakował 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Ależ ja lubię seromakowca :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do takich ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Królewskie ciasto zrobiłaś :)
    Przymierzam się do niego, ale
    najpierw muszę wymienić piekarnik,
    bo stary szwankuje.
    Pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro kupuję składniki i robię, bo smaka mi narobiłaś tym ciastem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)