Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie.
Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca..
Składniki na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Masa makowa:
1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało)
4 białka
kilka kropel aromatu migdałowego
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego)
5 jajek ( osobno białka i żółtka)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
Sposób wykonania spodu:
Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto.
Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę makową:
Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając.
Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić na całej blaszce.
Przygotować masę serową:
Ser zmielić 3-krotnie. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować).
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie wymieszać delikatnie z masą serową.
Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie równomiernie rozprowadzić.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 - 70 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki aby seromak sobie jeszcze tam po leżakował 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Smacznego :-)
Ależ ja lubię seromakowca :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich ciast :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam ;)))
OdpowiedzUsuńKrólewskie ciasto zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do niego, ale
najpierw muszę wymienić piekarnik,
bo stary szwankuje.
Pyszności :)))
jutro kupuję składniki i robię, bo smaka mi narobiłaś tym ciastem.
OdpowiedzUsuńhmmm BARDZO SMAKOWITE CIASTO:)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu na masę serową i spód, lecz masę makową zrobię sama... bo to wcale nie jest trudne a wystarczy spojrzeć na skład gotowych produktów. Jak już piec to od A do Z.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i prosty przepis
OdpowiedzUsuń