.

.

sobota, 23 lutego 2013

Lasagne ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą

Dzisiaj moje kolejne podejście do dania ze szpinakiem w roli głównej, dzisiaj lasagne. Nigdy wcześniej nie robiłam ze szpinakiem ale po obejrzeniu dwóch filmów w sieci jak zrobić takie danie i częściowo bazując na przepisie tej strony , postanowiłam spróbować swoich sił.
Wprawdzie trochę przesadziłam z temperaturą pieczenia i ser na wierzchu nieco się przypiekł ale w niczym to nie umniejszyło tej potrawie. Wyszła tak pyszna, że na pewno do niej wrócę :-)


Przepis na 4 porcje:
1 opakowanie lasagne
800 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g sera feta
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5 listków świeżej bazylii
100 – 150 g sera mozzarella
200 g żółtego sera gouda


Składniki na sos beszamelowy
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Jeżeli mamy szpinak mrożony, to należy go wcześniej wyjąć aby się rozmroził a następnie odcedzić z nadmiaru wody. Jeżeli natomiast mamy świeży szpinak to należy go tylko umyć i bardzo drobno posiekać.

Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Ser feta drobno pokruszyć.
Do szpinaku dodać czosnek, ser feta, pokrojoną drobną bazylię, sól i pieprz do smaku.
Całość podsmażać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 15 minut.

Przygotować sos:
Masło rozpuścić, dodać do niego mąkę a następnie cały czas energicznie mieszając wlać mleko.
Gotować cały czas na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Naczynie w którym będziemy piec lasagne odrobinę natłuścić.
Na dno naczynia rozprowadzić odrobinę sosu a następnie ułożyć warstwę płatów lasagne.
Wierzch płatów posmarować sosem a następnie ułożyć cienką warstwę szpinaku.
Rozprowadzony szpinak posmarować ponownie sosem i ułożyć płaty lasagne.

Wszystkie czynności układania warstw powtórzyć do momentu aż skończą się wszystkie składniki.
Płaty lasagne muszą być na wierzchu jako końcowa warstwa.
Ostatnią warstwę lasagne również posmarować sosem a następnie wyłożyć na wierzch pokrojony cienko ser mozzarella i całość posypać startym żółtym serem.
Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.


14 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) jak robię lasagne to własnie z takim wydaniu:) bardzo lubię szpinak i staram się nim zarazić resztę domowników:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja szpinak polubiłam całkiem niedawno :-)

      Usuń
  2. Jak równiutko się kroi! A szpinak i ser to cudowne połączenie, baaardzo smakowita musiała być ta lazania, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Marzenko, rzeczywiście była pyszna i szybko zniknęła :-)

      Usuń
  3. Gazynko,nie cierpie lazani...nie wiem gdzies kiedys sie nia strulam i koniec,zostalo,ale Twoj sposob mnie przekonal zeby taka zrobic..dla mnie polaczenie sera ze szpinakiem to jedno z lepszych polaczen.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam tak z pączkami, kiedyś się nimi strułam i od tej pory tylko na nie patrzę ;-)

      Usuń
  4. Szpinak uwielbia moja córka, więc muszę chyba i ja się skusić na takie danie. Tym bardziej, że nie robiłam jeszcze nigdy lasagne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, naprawdę warto ją zrobić :-)

      Usuń
  5. Sam już nie wiem co u Ciebie jest lepsze na słodko,czy wytrawnie.Lasagne bardzo smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  6. No taka porcja tej pyszności w pełni by mnie zadowoliła! biorę wszystko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)