.

.

sobota, 16 lutego 2013

Sernik kajmakowy

Dzisiaj zaległy przepis na jeden z lepszych serników. Coś dla zwolenników toffi, kajmaku i krówek. Już dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-)  Przepis wzięłam z  tej strony.
Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był pyszny :-)
Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec do tego sernika :-)

Przepis na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ łyżki śmietany
95 g  stopionego masła lub margaryny


Sposób wykonania spodu:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy.
Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C.


Składniki na masę serową:
400 g gotowej masy kajmakowej
1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy)
80 g masła lub margaryny
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
5 jajek
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania masy serowej:
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec nie przerywając  ucierania dodać kajmak, po jednym jajku następnie po jednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
  
Składniki na polewę kajmakową :
300 g masy kajmakowej
5 łyżek mleka
4 łyżeczki masła lub margaryny
2 czubate łyżki płatków migdałowych
  
Sposób wykonania polewy kajmakowej:
Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko i podgrzewając na małym ogniu dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. W przypadku, gdy samo mieszanie nie zlikwiduje grudek dobrze jest masę kajmakową zmiksować.
Po zdjęciu z ognia dodać masło lub margarynę i całość dokładnie wymieszać. Gotową  polewą polać upieczony sernik.

Płatki migdałowe podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C i posypać nimi sernik.

Smacznego :-) 

9 komentarzy:

  1. jak z kajmakiem, to biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta polewa robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. mój ukochany sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow!! Grazynko juz oczka mi sie zaswiecily:) ja kocham wszystkie serniki,moj m uwielbia wszelakie krowkowe,kajmakowe masy wiec chyba tez sie skusze,nawet mam w domu jeszcze gotowa mase kajmakowa z Polski:)) juz sobie zapisuje ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy31/3/15

    Jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)