.

.

piątek, 1 lutego 2013

Zupa pomidorowa

Uwielbiamy ją wszyscy dlatego często gości na naszych stołach. Szybkie danie na gorąco – zupa pomidorowa dobra zarówno z makaronem jak i  z ryżem.

Składniki:
4 marchewki,
2 pietruszki
seler
por
2 listki laurowe
1 kostka rosołowa
sól
pieprz,
1 udko kurze lub kawałek innego mięsa
200 ml  śmietany
3 łyżki mąki.
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 mały koncentrat pomidorowy
½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu


Sposób wykonania:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora  w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie.

W oddzielnym naczyniu rozrobić  koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku.
Oddzielnie ugotować makaron lub ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do zupy. Podawać na gorąco
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. mm :) któż jej nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu moja starsza córka mogła jeść pomidorówkę codziennie..a teraz "przerzuciła się" na frytki..

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pomidorową z makaronem :) najlepsza na handrę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidorowa jest przepyszna- a w Twojej wersji wygląda obłędnie smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza zupa dla mnie zaraz za rosolem :) zawsze po rosole na drugi dzien robie pomidorowke dla mnie i zyna z makaronem a dla m z ryzem hiihih tak sie podzielilismy smakami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidorowa to zupa, do której uśmiecha mi się buzia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)