.

.

piątek, 22 marca 2013

Makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

Dzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji.


Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowego
1 całe opakowanie makaronu kokardki
125 g koncentratu pomidorowego
1 gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3 – 4 listki świeżej bazylii
papryka ostra

Sposób wykonania:

Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając.
Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.

Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. prosty smaczny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno dobre na chybcika. Tak samo robiłam, dopóki (pod wpływem wizyty we Włoszech) nie zachyciłam się na sos mięsno - pomidorowy wg ichnich receptur. Spróbuj Grażynko, a zobaczysz różnicę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. typowy comfort food gdy czasu brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też kiedyś tak gotowałam, ale staram się teraz eliminować, jak najczęściej torebkowe specjały. Danie pyszne, ale swojskie ciut zdrowsze:))
    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokardki to najsmaczniejszy makaron mojej wnusi. Wszystko z nim zje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)