.

.

niedziela, 16 lutego 2014

Sernik z ananasami



To już mój kolejny ( i nie ostatni) wypiek z książki „Serniki szarlotki, makowce”  Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami.  Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem.  W oryginalnej wersji jest bez polewy.
Przepis na dużą blachę ciasta.


Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 jaja
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy.
1 cukier waniliowy

Składniki na masę serową:
1 kg białego sera, trzykrotnie zmielonego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2  i 1/3 szklanki cukru pudru
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
8 jaj
Szczypta soli
Puszka ananasa

Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki mleka
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zagnieść  ciasto a następnie równomiernie rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotować masę serową:
Ananasy odsączyć z soku i pokroić w kostkę
W jednym naczyniu ubić śmietanę kremówkę.  Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Nie przerywając ucierania dodać proszek budyniowy, sól,  ubitą śmietankę i stopniowo zmielony ser i pokrojonego ananasa.

Białka ubić na sztywną pianę i połączyć i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i potrzymać jeszcze przez kolejne 10 minut sernik przy uchylonych drzwiczkach.

Przygotować polewę czekoladową.
Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko , kakao i cukier poder. Całość mieszać do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Gorącą polewą polać wystudzony sernik.

Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Jaka zaj....polewa jak tafla lodu. Nie wątpię, że ciacho jest świetne...tak właśnie wgląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, strasznie apetycznie wygląda i ta polewa-zarąbista :) Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)