.

.

piątek, 15 sierpnia 2014

Szybki jabłecznik



Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do wykonania. Polecam :-)


Przepis na średniej wielkości blachę.
Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej
200 g cukru
250g masła lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany 12-18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

Składniki na masę jabłkową:
1 – 1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu



Sposób wykonania:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na  placki o wymiarach blachy.
Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną.
Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać.
Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)


13 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam jabłeczniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażynko mówisz że to taki ekspres:) To ja się piszę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i prosty przepis :-) Katujesz smakowitościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niech żyją polskie jabłka! (i niech nie tyją konsumenci szarlotek) :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jabłecznik! Muszę wypróbować również Twój przepis:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, wypróbuję, bo mam duży zapas musu jabłkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny blog, super przepisy, dodaję do obserwowanych i na pewno jeszcze tu wrócę, pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, już sobie zapisuje przepis, uwielbiam szarlotki! :)
    Z przyjemnością dołączam do grona obserwatorów!

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Grażynko,czyżbyś była na diecie.Bardzo dawno nic nie czytałem na Twoim blogu?Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie i na pewno smacznie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam i jabłeczniki i szarlotki i w ogóle wszystkie slodkości z jabłkami :)! wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy17/2/15

    Witam Pozdrawiam pieczenie to moja słaba strona ale Pani przepis udał mi sie superowo dzięki bardzo .Jeszcze raz pozdrawiam Adam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)