Czas nadrobić
zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł
na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak
wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na
wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto
należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na
tej stronie.
Przepis na 40
rogalików.
Składniki na
rogaliki:
3 szklanki mąki
pszennej
3 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
pudru
8 g cukru
waniliowego
250 g masła lub
margaryny
1 szklanka kwaśnej
gęstej śmietany 18%
Nadzienie
rogalików:
Marmolada o dowolnym
smaku
Dodatkowo na
glazurę:
1 szklanka cukru
pudru
3 – 4 łyżki wody
Sposób
wykonania:
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i
pokrojone drobno masło lub margarynę.
Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć
części .
Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a
następnie podzielić na osiem równych części.
U podstawy każdego
trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i
uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie.
Gotowe rogaliki
układać na wyłożonych papierem blachach.
Całość wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 190
stopni C do momentu aż się zarumienią.
Sposób wykonania
glazury:
Cukier puder
podgrzewać wraz z wodą do momentu aż się rozpuści i będzie
lekko szklisty.
Gorącym lukier
nakładać pędzelkiem na wystudzone rogaliki.
Smacznego :-)
Pyszne muszą być.
OdpowiedzUsuńWyszły rewelacyjne i smak znakomity skoro drożdzowe;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNo, popisowo Ci wyszły! jak mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuńO Grażynko jakie ładne, równe i powabne :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dobrze zrobiłam to ciasto :/, bo po wyrobieniu (robiłam je do południa) odrazu wstawiłam je do lodówki..
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dobrze zrobiłam to ciasto :/
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że będzie dobrze. :-)
Usuń