Białe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia..
Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka.. udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały..
Tak... rzeczywiście jest wspaniała, delikatna, z lekkim posmakiem kawy, nie za słodka a jednocześnie te wyczuwalne kawałki czekolady..
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 50 dag drobinek czekoladowych lub drobno połamanej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 90 ml. oleju
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugim wszystkie płynne.
Następnie wlać mokre do suchych i szybko wymieszać do połączenia się składników.
Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20 minut.
Wyszło mi z tego przepisu 14 muffinek.
Smacznego.:-)
Ale one wyrośnięte - Kawowych jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale już czuję, że to pyszności.
OdpowiedzUsuńJa też kawowych jeszcze nie próbowałam, ale juz sobie wyobrażam jak muszą smakować :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTu w Londynie to mamy wysyp Muffinów. Lubię je, choć nie wiem czy w Polsce są tak popularne jak tu. Najbardziej oklepane smaki to:
OdpowiedzUsuń- bananowy
- czekoladowy
- z białą czekoladą
- waniliowy
- jagodowy
Pozdrawiam:)
Odp Kulinarne smaki; Agnieszka. Tak wyjątkowo są wyrośnięte, a powiem szczerze że robiłam na oko i bardzo się bałam jaki będzie efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńOd Kopacz :W Polsce moda na muffiny zaczęła się stosunkowo niedawno Ja także od niedawna je piekę. :-)
kawowo czekoladowe, to tak samo dobre połączenie jak bananowo czekoladowe, oba zestawienia uwielbiam, szczególnie w takich uroczych muffinkach :)
OdpowiedzUsuńZ kawą i czekoladą podobają mi się bardzo :-) W sam raz na drugie śniadanie. Uściski!
OdpowiedzUsuń@Madziu nie jadłam jeszcze o smaku bananowym, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń@Kasiu - masz rację :)
Polecam dodać do przepisu łyżeczkę mielonej kawy ;)
OdpowiedzUsuńOd dawna piekę - dla przyjemności - różne muffiny, cupcak'sy, w różnych foremkach, smakach, z rożnymi dodatkami i jestem nimi zachwycona :) Pozdrawiam wszystkie muff-fanki ;)
Ola